Η ζωή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου

Μάρκος Αυρήλιος.

Φιλόσοφος, Αυτοκράτορας, συγγραφέας. Πέθανε 17 Μαρτίου 180 αφήνοντας πίσω του μία ανεξάντλητη πηγή γνώσεων για όλη την ανθρωπότητα σε όλα τα επίπεδα.

Ο Αυρήλιος θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ρωμαίους Αυτοκράτορες (κυβέρνησε από το 161 έως το 180) όχι μόνο για τις στρατηγικές του ικανότητες αλλά κυρίως για το ήθος και το σεβασμό που ενέπνεε. Παρείχε στους ανθρώπους μία άνευ παρεκκλίσεων Δικαιοσύνη είτε αφορούσε ρωμαίους είτε εχθρούς της Αυτοκρατορίας του. Για το λόγο αυτό, οι νόμοι του διέπονταν από την ισονομία και την ελευθερία λόγου. Σε πρακτικό επίπεδο,

μεταξύ άλλων, συνέστησε ειδικό ταμείο για την κήδευση των απόρων πολιτών, την Κηδεμονευτική Πραιτωρία για την φροντίδα των ορφανών, επέβαλε την υποχρεωτική τήρηση μητρώου γεννήσεων και τη ληξιαρχική εγγραφή των πολιτών, εγενίκευσε τις απελευθερώσεις των δούλων και τους έδωσε πλήρες δικαίωμα να κληρονομούν τον κύριό τους σε περίπτωση ελλείψεως συγγενών.

Η προσωπική του ζωή δεν ήταν σχετικά ήρεμη. Ηταν ορφανός αλλά ευτυχώς ο παππούς του φρόντισε να έχει την καλύτερη ανατροφή και μόρφωση. Από τα 13 παιδιά που απέκτησε, έζησαν μόνο τα 5. Ανάμεσά τους και ο διάδοχός του Κόμμοδος, ο οποίος απεδείχθη ότι δεν είχε τη σοφία του πατέρα του.

Μέσω του ημερολογίου του που ουσιαστικά πρόκειται για έναν διάλογο με τον εαυτό του, καταφέραμε σήμερα να έχουμε το έργο “Τα εις Εαυτόν”.

Πρόκειται για τους στοχασμούς του μεγάλου στωικού φιλόσοφου που μέχρι σήμερα κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Γραμμένο στην ελληνική, ο Μάρκος Αυρήλιος μας διδάσκει πως όλα γίνονται εν ζωή, δεν υπάρχει τίποτα μετά το θάνατο και το μόνο που θα πρέπει να καταφέρει κανείς είναι να νικήσει την κακή του πλευρά. Την αλαζονεία, τα πάθη και τις αδυναμίες.

Είπε:

Σύντομος ο βίος του καθενός. Και σύ, σχεδόν τον έχεις περάσει χωρίς να σέβεσαι τον εαυτό σου, αλλά στις ψυχές των άλλων βάζοντας την ευτυχία σου. Δεν είναι κακό ότι τα πράγματα μεταβάλλονται ούτε καλό ότι κάποια αποκτούν ύπαρξη από την μεταβολή. «Μην ενεργείς δίχως την θέλησή σου, δίχως το πνεύμα της κοινής ωφελείας, δίχως συγκρότηση ή από αντίδραση. Μην προσπαθείς να κάνεις πιο όμορφη την σκέψη σου με ψεύτικα στολίδια ή πολυλογίες και μην καταπιάνεσαι με τα πάντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα