Η Ζωή τα αλλάζει όλα: Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Μια Βουλή με ρόλο πρωταγωνιστικό οραματίζεται η νέα Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην ομιλία της μετά την πανηγυρική της εκλογή στο Προεδρείο τόνισε ότι η ίδια θα αναλάβει να δώσει νέο βάρος στην λειτουργία της

Βουλής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις υποθέσεις διαφθοράς και την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση περιελάμβανε η πρώτη ομιλία της νέας Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεσμεύθηκε για ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ώστε να προβληθούν οι απόψεις της χώρας στο εξωτερικό, για αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου αλλά και για άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία ενώ στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θα μπει τέλος στις άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες αλλά και στα νομοσχέδια μαμούθ χωρίς διάρθρωση.

«Βρεθήκαμε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες και αγαθά που κατακτήθηκαν με μάχες, ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία αυτού του τόπου. Η Βουλή δεν είναι μόνο ο κορυφαίος πολιτειακός θεσμός στην πατρίδα. Είναι η έμψυχη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και η ασπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Η εκλογή μας στο Κοινοβούλιο μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης» είπε η κα Κωνσταντοπούλου ξεκινώντας την ομιλία της, χαρακτηρίζοντας τη νέα Βουλή ως την πρώτη μεταμνημονιακή, ευχαριστώντας παράλληλα τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τους ΑΝ.ΕΛ για την τιμή που της έκαναν προτείνοντάς την ως υποψήφια Πρόεδρο της Βουλής.

Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ξεκαθαρίζοντας ότι η Βουλή θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των ελληνικών θέσεων: «Η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η κοινοβουλευτική διπλωματία δεν είναι εθιμοτυπία ούτε δημόσιες σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής άσκησε –όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν- σφοδρή κριτική στον τρόπο νομοθέτησης της περασμένης Βουλής ενώ δίνοντας το στίγμα της για το μέλλον είπε: «Πρώτος ο Πρωθυπουργός θα δώσει το παράδειγμα της καλής νομοθέτησης. Οι Υπουργοί θα προσέρχονται και θα απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στη Βουλή αυτής της συνόδου δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού, όπως η κατάχρηση του κατεπείγοντος και των τροπολογιών. Δέσμευσή μου είναι ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες ούτε άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων. Ούτε νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων χωρίς διάρθρωση, ούτε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα. Στην τήρηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πρώτα απ’ όλα αρωγοί οι Υπουργοί και τα μέλη της ΚΟ τιμώντας έτσι τον αγώνα που δώσαμε όλοι ενάντια σε φωτογραφικές τροπολογίες που κηλίδωσαν την νομοθετική λειτουργία».

Αίσθηση προκάλεσε και η προαναγγελία της νέας προέδρου για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να θεσπιστούν και νέα όργανα ελέγχου σημαντικών υποθέσεων πέρα από τις εξεταστικές επιτροπές. Η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών. «Η ανάσυρση και διερεύνηση των υποθέσεων που αραχνιάζουν για μήνες στα συρτάρια αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον. Απευθύνομαι στο αίσθημα δικαίου όλων των βουλευτών και σας καλώ να συμπράξουμε ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός ώστε να μπορέσουν να θεσπιστούν νέα όργανα ελέγχου στη Βουλή. Είτε για πολιτικά πρόσωπα είτε για εκπροσώπους εταιρειών διαφθορέων όπως η Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο εκείνο η κα Κωνσταντοπούλου έστρεψε τα πυρά της προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες σε σχετική ερώτηση είπε πως κάθε χώρα θα πρέπει να κοιτά τα του οίκου της λέγοντας: «Η χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας. Είναι άστοχη και αβάσιμη η δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτά μόνο τα του οίκου της. Η χώρα και ο λαός μας υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα. Είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν αυτό το τοπίο».

Αναφερόμενη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για την Προεδρία του Κώστα Τζαβάρα στην προηγούμενη Βουλή και δεσμεύθηκε για ενίσχυση της Επιτροπής αλλά και προσωπική εκ μέρους της όλων εκείνων των ενεργειών ώστε το χρέος αυτό να εξοφληθεί.

Η κα Κωνσταντοπούλου δεσμεύθηκε τέλος για μια ζωντανή Βουλή, για ενίσχυση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για αποκατάσταση του κύρους του βουλευτή αλλά και των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι θα πάψουν να είναι τα εξιλαστήρια θύματα των κυβερνήσεων στην προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός αλλά και για βουλευτές κοινωνούς του νομοθετικού έργου και όχι απλούς χειροκροτητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα