Η µυστικη αλληλογραφία Oμπάμα- Σαμαρά!

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Σηµαντικά στοιχεία από τη µυστική αλληλογραφία του Αντώνη Σαµαρά µε τον Αµερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Οµπάµα, φέρνουν σήµερα στο φως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά ντοκουµέντα, τα οποία καταδεικνύουν αφενός την πολύ καλή επαφή µεταξύ των δύο ανδρών, που καλλιεργήθηκε κυρίως στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού τον περασµένο Αύγουστο στην Ουάσινγκτον, αφετέρου το πλαίσιο γύρω από το οποίο διαµορφώνονται οι διµερείς σχέσεις τη δεδοµένη χρονική συγκυρία. Πέραν της

συνήθους διπλωµατικής ευγένειας, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες εκφράζουν µέσω των τοποθετήσεών τους, αλλά και του ύφους γραφής τους, την κοινή τους πρόθεση να δώσουν νέα δυναµική και να καταστήσουν πολυµέτωπη τη συνεργασία των χωρών τους.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ. ∆εκατέσσερις ηµέρες µετά τη συνάντηση Οµπάµα-Σαµαρά στον Λευκό Οίκο, ο δεύτερος έστειλε προσωπική επιστολή στον πρώτο, δίνοντας επιπλέον έµφαση στη θεµατολογία της συζήτησής τους την 8η Αυγούστου. Ακολούθησε η αντίστοιχη του «πλανητάρχη» στον πρωθυπουργό, στο διάστηµα που µεσολάβησε των συνοµιλιών τους και της δεύτερης επίσκεψης του Αντ. Σαµαρά στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Σεπτεµβρίου και αρχές Οκτωβρίου. Μετά από µια σύντοµη αναφορά στις προσπάθειες της Αθήνας για εξυγίανση των δηµοσιονοµικών της, η οποία βεβαίως συνοδευόταν από τα σχετικά εύσηµα, καθώς και την υπόσχεση περί παροχής έµπρακτης στήριξης από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Οµπάµα πέρασε απευθείας στο «ζουµί», που περιελάµβανε αρκετή... Κύπρο και µια ισχυρή δόση από... µεταναστευτικό.

Χωρίς πολλές περιστροφές, ο Αµερικανός πρόεδρος, αφού δήλωσε πως χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται αυτό τον καιρό και την αµοιβαία επιθυµία της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να καθήσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, έκανε ανοικτά λόγο για ανάγκη εξεύρεσης λύσης στους κόλπους του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής οµοσπονδίας.

Μάλιστα, εµµέσως πλην σαφώς, ο κ. Οµπάµα κάλεσε τον κ. Σαµαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιµοποιώντας ως ευγενικό περιτύλιγµα για το µήνυµά του αυτό την αφοσίωση του Ελληνα πρωθυπουργού στη διαδικασία επίλυσης, αλλά και την εκπεφρασµένη δέσµευσή του για συνεργασία µε τις ΗΠΑ στο κορυφαίο αυτό εθνικό ζήτηµα.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Ασφαλώς, το προσεκτικό λεξιλόγιο που επιστρατεύει ο Αµερικανός πρόεδρος, καθώς και το περιεχόµενο της εν λόγω παραγράφου συνιστούν σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Ουάσινγκτον να επιταχύνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό, η αµερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να κερδίζει πόντους στο εξαντλητικό διπλωµατικό πόκερ που παίζεται πέραν των ελληνικών συνόρων, µε φόντο τη Συρία και τη συνεχή αναδιαµόρφωση των δεδοµένων στον ενεργειακό τοµέα. Επίσης, ο Αµερικανός πρόεδρος θα επιθυµούσε διακαώς µια µεγάλη νίκη στο διπλωµατικό πεδίο, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, που ως γνωστόν παρουσιάζει έντονη αστάθεια εδώ και αρκετούς µήνες.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ. Ακολούθως, και εν είδει ανταλλάγµατος, ο Μπαράκ Οµπάµα έθεσε διόλου τυχαία το θέµα της λαθροµετανάστευσης, το οποίο ο πρωθυπουργός έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε το καλοκαίρι µε τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Αµερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι συµµερίζεται τις ανησυχίες της Ελλάδας και υπενθυµίζοντας ότι και η πατρίδα του αντιµετωπίζει αντίστοιχα προβλήµατα, προτείνει την αποστολή µιας ειδικευµένης στη φύλαξη των συνόρων οµάδας στις Ηνωµένες Πολιτείες, προκειµένου να ενηµερωθεί και να δει από κοντά την επιχειρησιακή λογική των Αµερικανών συνοριοφυλάκων.

Αναµφισβήτητα, η συγκεκριµένη πρόταση δείχνει πως η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσινγκτον λαµβάνει ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς επεκτείνεται σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήµατα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. «Οι Αµερικανοί αντιλαµβάνονται τους κινδύνους που απορρέουν από την ανεξέλεγκτη λαθροµετανάστευση. Σε αυτούς συγκαταλέγεται βεβαίως και η άνοδος της Χρυσής Αυγής, που προβληµάτισε ιδιαίτερα και την αµερικανική κυβέρνηση, αφού θα µπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης και να τορπιλίσει τις προσπάθειες δηµοσιονοµικής εξυγίανσης», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίος κυβερνητικός αξιωµατούχος. «Εν µέσω της ρευστότητας που επικρατεί στην περιοχή µας, αλλά και µετά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο απόλυτος πόλος σταθερότητας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν θα ήθελε να διαταράξει αυτή την ισορροπία», προσθέτει ο ίδιος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκίνησε δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις που είχε µε τον Αµερικανό αντιπρόεδρο πριν από µερικές ηµέρες. Ο Αντώνης Σαµαράς έκανε λόγο για µια άκρως παραγωγική επίσκεψη στις ΗΠΑ (σ.σ. τη δεύτερη κατά σειρά), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που εγκαινιάζουν οι δύο χώρες στον τοµέα της παράνοµης µετανάστευσης. Οπως επισήµανε, παρέδωσε στον κ. Μπάιντεν υλικό σχετικά µε τις περιοχές όπου εντοπίζεται το µεγάλο πρόβληµα για την Ελλάδα. Φυσικά, σηµείωσε πως αποδέχεται µε χαρά την πρότασή του για ανταλλαγή εµπειριών και τεχνογνωσίας µεταξύ Ελλήνων και Αµερικανών συνοριοφυλάκων, ευχαριστώντας τον κ. Οµπάµα για το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε και επαναλαµβάνοντας την πρόσκληση της ελληνικής πλευράς για πολυεπίπεδη συνεργασία στο µέτωπο της λαθροµετανάστευσης.

Το Κυπριακό και η πρόσκληση

Πολλές απορίες προκαλεί το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαµαράς απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά µε την προτροπή του Αµερικανού προέδρου για επιτάχυνση των διαπραγµατεύσεων στο µέτωπο του Κυπριακού. Πρόκειται ασφαλώς για µια παράµετρο που αφενός δηµιουργεί έκπληξη και αφετέρου δίνει ισχυρό στίγµα του modus operandi που έχει υιοθετήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτό τον νέο γύρο διεργασιών. Είναι σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση και προφανώς ο κ. Αναστασιάδης κρατούν σε αυτή τη φάση στάση αναµονής, ώστε να πάρουν συγκεκριµένη µορφή οι ενέργειες που λαµβάνουν χώρα στο πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών, αλλά και να ιχνηλατηθεί το τοπίο σε ό,τι έχει να κάνει µε τη στρατηγική της Αγκυρας και του ψευδοκράτους. Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Σαµαράς απηύθυνε στον κ. Οµπάµα ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, ως επιστέγασµα των αγαστών σχέσεων που αναπτύσσονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα