Η Τουρκία τα βρίσκει «σκούρα» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η δεσμευμένη περιοχή της ρωσικής NOTAM εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία

- Η ημέρα έναρξης της τουρκικής NAVTEX για το Barbaros συμπίπτει με την έναρξη των ρωσικών ναυτικών γυμνασίων...

- Από τις 7:00 π.μ. της 20η Οκτωβρίου η ρωσική ΝΟΤΑΜ τίθεται σε ισχύ δεσμεύοντας 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

- Και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ασκήσεις την ίδια περίοδο πάνω στο καθιερωμένο πλαίσιο συνεργασίας με την Κύπρο

- Φραγμός στους τουρκικούς σχεδιασμούς

- Φειδωλός ο Κυβ. Εκπρόσωπος για

λόγους ασφαλείας σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Παύλου Μυλωνά

Τα ναυτικά γυμνάσια μετά πυραύλων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξής τους την 20η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημέρα που ενεργοποιείται η τουρκική NAVTEX με την οποία το Barbaros θα ξεκινήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα η περιοχή που έχει δεσμεύσει το ρωσικό ναυτικό εφάπτεται με την περιοχή που έχει "δεσμευτεί" από τουρκικής πλευράς, οπότε τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος εγείρουν "υποψίες" για την ρωσική NOTAM, που ίσως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μήνυμα προς την Άγκυρα.

Η έκταση που έχει δεσμευτεί με την ρωσική ΝΟΤΑΜ είναι μεγάλη, περιλαμβάνοντας 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από δυτικά το σημείο δέσμευσης των ρωσικών πλοίων εντοπίζεται στα 25 χιλιόμετρα από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο, ενώ στα ανατολικά φτάνει μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ την ρωσικής ναυτικής βάσης της Ταρτούς και Λατάκιας.

Τα ρωσικά γυμνάσια ξεκινούν από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας 20ης Οκτωβρίου, παράλληλα με την τουρκική NAVTEX και τερματίζονται την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19:00.

Το ρωσικό ΝΟΤΑΜ κάνει λόγο για δοκιμαστικές βολές ρουκετών, με αποτέλεσμα όσο θα διαρκούν τα γυμνάσια η περιοχή θα παραμένει κλειστή για την αεροπλοΐα σε ύψος ως και τα 33.000 πόδια.

Ο Πέτρος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι η Ρωσική δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων είναι μόνο μια από σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που συμπίπτουν με το πρώτο κρίσιμο πολιτικο-διπλωματικά 48ωρο ισχύος του τουρκικού NAVTEX με την κάθοδο του Μπαρπαρός και των πολεμικών πλοίων συνοδείας του.

Παράλληλα έχουν δεσμευτεί και περιοχές του FIR Λευκωσίας και από την Βρετανία λόγω της συνεχιζόμενης εμπλοκής της των Βρετανικών Βάσεων στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους".

Ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας και Ισραήλ

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ" του Δημοσιογράφου Παύλου Μυλωνά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τα ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας και Ισραήλ, υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός για λόγους ασφαλείας για την ισραηλινή συμμετοχή.

Ωστόσο, γνωστοποιείται ότι από τα ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου, μεγάλο μέρος του Τροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια, το Ισραήλ προβαίνει σε δέσμευση των ως άνω περιοχών με δική του ΝΟΤΑΜ, ενώ έχει προχωρήσει και σε δέσμευση περιοχής που εφάπτεται των όρια των τεμαχίων 2,3 και 9 επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα