Η Τατιάνα στον αργαλειό!

Οταν από την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας διέρρευσε η απόφαση του τέως πρίγκιπα Νικολάου και της συζύγου του, Τατιάνας Μπλάτνικ, να εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα µας, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως η συγκεκριµένη πληροφορία θα διαψευστεί µελλοντικά, καθώς θεώρησαν πως ήταν αδύνατον να εγκαταλείψουν το πολύβουο Λονδίνο και την κοσµοπολίτικη Νέα Υόρκη για να µεταφέρουν την «έδρα» τους στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της οικονοµικής κρίσης. Οι κινήσεις

του ζευγαριού, ωστόσο, δείχνουν ότι έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη µετακόµισή τους στην Αθήνα, µε την εντυπωσιακή Τατιάνα να αναζητά επαγγελµατική δραστηριότητα στη χώρα µας. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το προηγούµενο Σαββατοκύριακο βρέθηκε συνοδευόµενη από τον γαλοζοαίµατο σύζυγό της σε χωριά της Ηπείρου, προκειµένου να έρθει σε επαφή µε ιδιοκτήτες µικρών τοπικών επιχειρήσεων µε χειροτεχνήµατα, ερευνώντας το ενδεχόµενο να αναλάβει η ίδια την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

Του ∆ΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Το ζευγάρι της τέως βασιλικής οικογένειας ταξίδεψε στο Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια, επισκέφθηκε αρκετά εργαστήρια υφαντικής και είδε από κοντά πώς κατασκευάζονται τα παραδοσιακά κεντήµατα και µε ποιον τρόπο λειτουργούν οι αργαλειοί. «Η Τατιάνα είχε ακούσει από παλιά για τα υφαντά και τα κεντήµατα του Μετσόβου και ήθελε να δει από κοντά την τέχνη τους, καθώς εδώ και καιρό σκέφτεται να αναλάβει την προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού», αναφέρει στα «Π» άνθρωπος που συνοµιλεί τακτικά µαζί τους. Εξάλλου, στον συγκεκριµένο τοµέα η σύζυγος του Νικολάου είναι έµπειρη. Πριν ακόµα γνωριστεί µε τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εργαζόταν ως event planner του διάσηµου οίκου µόδας Diane von Furstenberg. Παρά τις σπουδές στη Λογοτεχνία και την Κοινωνιολογία, αρχικά γοητεύθηκε από εκείνο που σε ελεύθερη µετάφραση θα ονοµάζαµε δηµόσιες σχέσεις και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πιστή ακόλουθο της ιέρειας των ντεφιλέ και µεθοδική µάνατζερ επιχειρήσεων µόδας.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ. Η όµορφη τέως πριγκίπισσα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά χειροτεχνήµατα, ενώ υποσχέθηκε στις υφάντρες που γνώρισε, στις οποίες εξέφρασε τον θαυµασµό της για τα καλλιτεχνήµατά τους, ότι θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή τη δουλειά τους σε ξένες χώρες. «Οσες γυναίκες συνάντησαν το ζευγάρι είχαν µόνο καλά λόγια να πουν για την πρωτοβουλία τους. Μακάρι να υπήρχαν και άλλα τέτοια παραδείγµατα. Αυτό που χρειάζεται κάθε τόπος για να αναπτύξει την οικονοµία του είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό. Ετσι µπορεί να µπουν οι βάσεις για έξοδο από την κρίση», δηλώνει στα «Π» τοπικός παράγοντας.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Στη συνέχεια το τέως πριγκιπικό ζεύγος πέρασε και το κατώφλι του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου, το οποίο στεγάζεται στο ανοικοδοµηµένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα και περιλαµβάνει στη συλλογή του αντικείµενα της περιόδου 1650-1850: παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά, κεντήµατα και χρυσοκέντητες φορεσιές. Ακόµα, το ζευγάρι βρέθηκε στο Μονοδένδρι, το οποίο φηµίζεται για τα υφαντά του. Εκεί, στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή η Τατιάνα εξεπλάγη, καθώς συνάντησε κορίτσια που διδάσκονται από µεγαλύτερες γυναίκες την τέχνη της υφαντικής, ενώ σε συζήτηση µαζί τους τούς εκµυστηρεύτηκε την επιθυµία της να µάθει και αυτή να χρησιµοποιεί τον αργαλειό. Στη συγκεκριµένη σχολή διδάσκονται η υφαντική, η ταπητουργία, το κέντηµα (µηχανής και χειρός) και άλλες µορφές χειροτεχνίας, όπως διακοσµητικών ειδών, ανθοδετική, ζωγραφική και κόσµηµα, µε τη φοίτηση για τις καταρτιζόµενες να είναι διετής.

Σηµειώνεται πως Τατιάνα και Νικόλαος κατά τη διάρκεια της παραµονής τους στο Μονοδένδρι επισκέφθηκαν και την έκθεση «Ιωάννινα 1913-2013. Ενας ιστορικός περίπατος στην πόλη», του Ριζάρειου Κέντρου, όπου εκφράστηκαν µε θαυµασµό για τα έργα της κόρης του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Κάρολου Παπούλια, Αννας, τα οποία εκτίθενται από το καλοκαίρι. «Ξεναγήθηκαν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Κέντρου και δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι από την απόφασή τους να επισκεφθούν ιδιωτικά την περιοχή, την οποία, όπως είπαν, θα προτείνουν και σε φίλους τους», έλεγαν στα «Π» εργαζόµενοι στο Ριζάρειο Κέντρο. Αφετηρία για τις εξορµήσεις τους στα χωριά της Ηπείρου ήταν το σπίτι της βουλευτού της Ν.∆. Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου στα Ιωάννινα. Η τελευταία, εξάλλου, συνδέεται µε την τέως βασιλική οικογένεια µε συγγένεια εξ αγχιστείας, καθώς ο Κωνσταντίνος την έχει βαφτίσει, λόγω της µακροχρόνιας φιλίας που είχε µε τον πατέρα της.

Κρασί και ελληνική κουζίνα

Νικόλαος και Τατιάνα στο ταξίδι τους στην Ηπειρο δεν παρέλειψαν να γνωρίσουν και τη βραδινή ζωή των Ιωαννίνων. Συνοδευόµενοι από φίλους τους, απόλαυσαν ντόπιο κρασί σε γνωστό wine bar, στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα είχαν δειπνήσει σε ταβέρνα της περιοχής, δοκιµάζοντας τοπικούς µεζέδες, που προκάλεσαν τον ενθουσιασµό τους. Μάλιστα, η κ. Μπλάτνικ ζήτησε τη συνταγή αρκετών πιάτων που σερβιρίστηκαν. Σηµειώνεται πως η ίδια δοκιµάζει συχνά τις δυνάµεις της στην ελληνική µαγειρική, στην οποία λέγεται πως επιδίδεται µε επιτυχία από την εποχή που το ζευγάρι ζούσε στο Λονδίνο, όπου θα συνεχίσει να πηγαίνει ο Νικόλαος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ανάλογα ταξίδια θα υπάρξουν και στο µέλλον, προκειµένου να «µπει το νερό στ’ αυλάκι» για τα επιχειρηµατικά σχέδια της Τατιάνας «και για κανέναν άλλο λόγο», όπως σηµειώνουν συνοµιλητές του ζεύγους, σχολιάζοντας µε αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες περί ίδρυσης νέου κόµµατος από τον γιο του τέως βασιλιά...

Keywords
Τυχαία Θέματα