Η Ντόρα "χτυπάει" τον Βαρουφάκη

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για το χρηματοδοτικό κενό και το δημόσιο χρέος κατάθεσε σήμερα στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως είναι δυνατή η μικρή παράταση αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας

και ερωτά τον κ. Βαρουφάκη αν η κυβέρνηση εξετάζει πραγματικά το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες και με ποιο τρόπο η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες. Η κα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι αυτό αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας, δεδομένης μάλιστα της θέσης των εκπροσώπων των θεσμών ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας από την δανειακή σύμβαση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.


Συγκεκριμένα η ερωτηση " η Ελλάδα μέσα στο Μάρτιο αντιμετωπίζει υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και λήξεις εντόκων γραμματίων (4,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Σε διαδοχικές δηλώσεις σας μετά τη σύναψη συμφωνίας στο Eurogroup, μιλήσατε για υπαρκτό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το οποίο αναφέρατε «…από σήμερα (σ.σ. 25/2/2015) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος» για να βρεθεί λύση, και υποστηρίξατε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα». Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεών μας (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια), δήλωσε σήμερα ότι «αν έως το τέλος του μήνα [Μαρτίου] έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν - δύο μήνες». Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πληρωμής των υποχρεώσεών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Επίσης, προκύπτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστηρίζουν ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας από τη δανειακή σύμβαση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.
Επιπλέον, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που υπεγράφη προσφάτως αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου τους δανειστές" .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες;2. Με ποιο τρόπο η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες;3. Απεμπόλησε η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα