Η «μυστική» σύσκεψη Δένδια- Γιαννάκου- Λυκουρέντζου

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Ενδεικτική των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, είναι μία συνάντηση που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Ο Νίκος Δένδιας , η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος , συναντήθηκαν και συζήτησαν για πάνω από δύο ώρες επί παντός επιστητού, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα parapolitika.gr. Το «μενού», εκτός από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα

, είχε και έντονο εσωκομματικό χαρακτήρα, με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον να είναι πως και οι τρεις, ανήκουν στο λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ, με τον καθένα πάντως να έχει τελείως διαφορετικό ρόλο στην παρούσα πολιτική συγκυρία, καθώς σε αντίθεση με τους άλλους δύο, ο Δένδιας είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Ο ρόλος του καθενός και η κοινή συνιστάμενη

Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε με πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία από τις εκλογές και μετά, φαίνεται πως έχει αναλάβει ένα πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο ρόλο, αφού έχει πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγες πρωτοβουλίες για συναντήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών της κεντροδεξιάς. Όλες ωστόσο στοχευμένες και με συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς να υπάρχει «σπατάλη δυνάμεων», όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποία κινείται η πρώην υπουργός. Η Μαριέττα Γιαννάκου εξάλλου, είναι από εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν μεγάλη εμπειρία και πολιτικό ένστικτο, απολαμβάνει του σεβασμού μεγάλης μερίδας του κεντροδεξιού ακροατηρίου, ενώ είναι τακτική συνομιλήτρια του Κώστα Καραμανλή και από εκείνες τις πολιτικούς που ο πρώην πρωθυπουργός εμπιστεύεται για εκ βαθέων στρατηγικές αναλύσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα, που θεωρούν πως η κ. Γιαννάκου είναι ένα πρόσωπο- κλειδί για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της επόμενης μέρας της κεντροδεξιάς, εξ ου και οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο Νίκος Δένδιας από την άλλη, εξ αρχής ήταν από εκείνους που βαφτίστηκαν «δελφίνοι». Και όχι άδικα. Από τους πρώτους που βγήκαν και άσκησαν ευθέως κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, διαφοροποιήθηκε – πολλές φορές και λίγο άγαρμπα όπως λένε οι επικριτές του- και έκανε λόγο για σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα «αν δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Δένδιας άλλωστε ως πρώτος βουλευτής στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Β΄ Αθηνών, έχει αποκτήσει πλέον άλλη βαρύτητα και είναι σίγουρα από τα πρόσωπα εκείνα που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο , στις εσωτερικές εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας. Προεκλογικά είχε την στήριξη των λεγόμενων «καραμανλικών» , αφού μεγάλο κομμάτι του μηχανισμού του πρώην πρωθυπουργού, έδωσε «γραμμή» , για να εκλεγεί ο Δένδιας πρώτος στην αχανή περιφέρεια της Αθήνας. Και πράγματι τα κατάφεραν. Τότε όλοι θυμούνται, πως κορυφαία στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, στήριξαν δημόσια τον Δένδια. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή, Βαγγέλης Αντώναρος, όπου με δημόσια δήλωση του στήριξε Δένια, αλλά και ο Λευτέρης Ζαγορίτης, που γνωρίζει καλά την Β’ Αθήνας. Φημολογείται μάλιστα πως στην πετυχημένη στρατηγική του Κερκυραίου πολιτικού, είχε βάλει το «χέρι του», ή πιο σωστά την σκέψη του και ο «εγκέφαλος» των κυβερνήσεων Καραμανλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με τον οποίο τα λέει συχνά – πυκνά ο Νίκος Δένδιας.

Ο τρίτος της παρέας , Ανδρέας Λυκουρέντζος, φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και κάνει δυναμικό “come back” στα νεοδημοκρατικά δρώμενα, μετά το σοκ, της μη εκλογής του στην Αρκαδία, στις 25ης Ιανουαρίου. Ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εκεί , ούτε με την πρώην ιδιότητα του, ως κυβερνητικό στέλεχος, ούτε ως δεδηλωμένος «καραμανλικός». Οι πηγές λένε πως η επαναδραστηριοποίηση του, είναι με την ιδιότητα του πρώην γραμματέα του κόμματος και ως γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας και των εσωτερικών ισορροπιών της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο Αρκάς πολιτικός εξάλλου, και αυτό έχει την δική του σημειολογία, έχει τακτική επικοινωνία με τον έτερο γαλάζιο γραμματέα της «καραμανλικής» περιόδου, τον Λευτέρη Ζαγορίτη. «Οι δυο τους ξέρουν και τον τελευταίο νεοδημοκράτη τοπικής στην Ελλάδα» λένε όσοι ξέρουν το πώς λειτουργούσαν και οι δύο ως γραμματείς της ΝΔ, την περίοδο Καραμανλή.

Το παζλ

Στην συνάντηση των τριών αυτών στελεχών , που ξεπέρασε τις δύο ώρες, τέθηκαν επί τάπητος διάφορα θέματα. Κοινή συνιστάμενη, ήταν ότι πρέπει να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, μέχρι να έρθει η συμφωνία της κυβέρνησης και να μην υπάρχει ένταση, πριν διαφανεί το που οδεύει η ίδια η χώρα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο της συζήτησης , αποτυπώθηκε –προφανώς- και στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας χαμήλωσε την αντιπολιτευτική του ρητορική τις τελευταίες ημέρες. Η γνώμη των συνδαιτημόνων είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ , έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα. Και μπορεί και οι τρείς να είναι της άποψης πως ο Αντώνης Σαμαράς, όσο μένει στη ΝΔ, κάνει κακό στην παράταξη, αλλά στο τραπέζι το μόνο χρονοδιάγραμμα το οποίο τέθηκε είναι αυτό της συμφωνίας για λογαριασμό της Ελλάδας, με όλα τα υπόλοιπα να υποστηρίζουν πως θα εξαρτηθούν από αυτήν και το περιεχόμενο της.

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν , πως η συνάντηση των τριών , δεν είναι παρά ένα κομμάτι, ενός μεγαλύτερου πλαισίου, με πολλούς ομόκεντρους κύκλους. Και η συγκεκριμένη παρέα , αποτελεί απλά ένα μέρος του παζλ, το οποίο σχηματίζεται αργά, αλλά σταθερά και ο συνδετικός του κρίκος , είναι ο ίδιος ο Καραμανλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα