Η Κομισιόν πιέζει για μέτρα και η Αθήνα ελπίζει για συμφωνία

Ένα διαρκές power game βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους με τις δύο πλευρές να δίνουν τις δικές τους διαρροές και τη δική τους εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκρινε σήμερα ότι είναι "δυνατή" η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, όμως,

σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, "δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου".

"Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία", είπε ο Γάλλος Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, μία ημέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.

"Μια συμφωνία είναι δυνατή", διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί. "Εάν η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας θα σας το έλεγα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη φορολόγηση και το θέμα των συντάξεων.

Σακελλαρίδης

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα ανέφερε ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης εδράζεται σε στοιχεία και δεν είναι "λόγια του αέρα". Θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα για τις χθεσινές δηλώσεις των αξιωματούχων που "άδειαζαν" την κυβέρνηση για τη συμφωνία τις απέδωσε σε ένα γενικότερο κλίμα πίεσης προς την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να γίνουν κάποιες επιπλέον υποχωρήσεις.

Κομισιόν

«Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για συμφωνία, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιντχαρντ, η οποία βάζει φρένο στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα που πρέπει να διευθετηθούν, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου και όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα και οι Θεσμοί έχουν φτάσουν σε συμφωνία, ήταν κατηγορηματική, λέγοντας πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την συμφωνία ακολούθησε ομοβροντία διαψεύσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και από τους εταίρους, διαψεύδοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της συμφωνίας.

ΔΝΤ

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιλέγει να παίξει τον ρόλο του "κακού" της υπόθεσης με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στο Ταμείο ενώ το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου έριξε ουσιαστικά το φταίξιμο της μη επίτευξης συμφωνίας μέσω κυβερνητικών κύκλων την ώρα που έλεγε ότι το Brussels Group ξεκινάει να συγγράφει τη συμφωνία.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ διατύπωσε σαφώς ότι το Grexit παραμένει ακόμα μία πιθανότητα χωρίς να σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος του ευρώ επιβεβαιώνοντας εμμέσως όσους υποστηρίζουν ότι μία κατάρρευση της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο.

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αγαπημένο θέμα για τα διεθνή ΜΜΕ αλλά για αρνητικούς λόγους. Ουκ ολίγες εφημερίδες καθώς και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αφιερώνουν πολλές γραμμές για την Ελλάδα με όρους όπως το Grexit και η χρεοκοπία να αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

Στην πιθανότητα ενός Grexit ελλείψει εμπιστοσύνης και συνεννόησης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως σχολιάζει «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών δεν διακρίνονται μόνον για την έλλειψη χρημάτων, αλλά κυρίως για την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Και, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "όποιος δεν εμπιστεύεται τον άλλο εν μέσω διαπραγματεύσεων, όποιος δεν καταφέρνει να καταλάβει έστω και λίγο τον άλλο και να μπει στη θέση του, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία."
Εντέλει, εκτιμά η εφημερίδα, «μπορεί να επέλθει το Grexit όχι για αντικειμενικούς λόγους, αλλά επειδή στην προκειμένη κάποιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν και κυριαρχούν οι προσωπικές έριδες.»

Το Reuters διενήργησε γκάλοπ μεταξύ 70 αναλυτών οικονομολόγων με το ερώτημα αν βλέπουν πιθανό να συμβεί ένα Grexit μέσα στο 2015. Οι απαντήσεις που έδωσαν ποικίλουν.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες που έδωσαν οι συγκεκριμένοι αναλυτές για ένα Grexit φτάνουν από το 5% έως το 60%.

Ο μέσος όρος του 30% παραμένει σταθερός εδώ και πολύ καιρό, σημειώνει το Reuters.

«Δυστυχώς, κανένας δεν φαίνεται έτοιμος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», σχολιάζει o οικονομολόγος της Bank Sarasin, Karsten Junius. «Ως αποτέλεσμα, η οικονομία ολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση και η έγκαιρη αποπληρωμή των εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεων γίνεται όλο και πιο απίθανη».

Ο χρόνος λιγοστεύει, η 5η Ιουνίου πλησιάζει και η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα. Όταν θα μηδενιστεί ο χρόνος, η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

«Οκτώ μέρες μέχρι τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, αυτή τη φορά πραγματικά», σημειώνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα.

«Οι Βρυξέλλες και πάλι στον πυρετό της Ελλάδας. Ενώ η χρεοκοπία που προαναγγελόταν επί εβδομάδες (…) δεν επήλθε ούτε το Πάσχα αλλά ούτε και την Πεντηκοστή, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην 5η Ιουνίου», συνεχίζει.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προθεσμίες για την Ελλάδα: την 30ή Ιουνίου εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Στις 28 Απριλίου του 2054 η Ελλάδα θα καταβάλει την τελευταία δόση στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Μέχρι τότε, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την TAZ, υπάρχουν πολλές «δημιουργικές λύσεις». Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει μια προκαταβολή στο ΔΝΤ και να επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το φθινόπωρο.

Bank Of America

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αδιέξοδο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων βλέπει και η Bank of America, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Μάλιστα, αναλυτές της BofA επαναφέρουν το σενάριο του capital control, δηλαδή τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωμα αναλυτών της Bank of America, αναφέρει τα εξής: «Το χρονικό περιθώριο για την Ελλάδα έχει στενέψει ασφυκτικά. Η θέση μας παραμένει “αντι-Grexit”, αλλά δεδομένης της κατάστασης ρευστότητας και του όγκου των χρεών, που πρέπει να αποπληρώσει (η Ελλάδα) στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σενάριο "τύπου Κύπρου": με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων (capital control), που, μολαταύτα, εντέλει θα κάνει τα πολιτικά μυαλά να εστιάσουν στο να βρουν μια λύση».

Keywords
αθηνα, bank of america, süddeutsche zeitung, power, game, ελλαδα, france, culture, τσιπρας, ΔΝΤ, brussels, group, σημαίνει, μμε, χρεοκοπια, reuters, γκαλοπ, ιουνίου, βρυξέλλες, πασχα, τραπεζες, bofa, capital, κυπρος, λύση, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, λιστα λαγκαρντ, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, μια ημερα, το θεμα, θεμα, μμε, οικονομια, υφεση, ωρα, capital, game, reuters, αρθρο, αισιοδοξια, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γαβριηλ, γινει, γινεται, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δρεσδη, ευρω, ειπε, ελλειψη, εξελιξη, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λογο, μαξιμου, ορος, ουσιαστικα, πεδιο, πιθανοτητες, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, σχεδια, τρια, φθινοπωρο, φορα, χρονος, group, bank of america, bofa, brussels, culture, ευθεια, france, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, κυριακη, μπροστα, μυαλα, power, σημαίνει, süddeutsche zeitung, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα