Η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις

Του Θανάση Νταβλούρου - βουλευτή Αχαϊας της Ν.Δ

Όταν ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές του 1945 από τον Άτλι και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ήταν απαρηγόρητος. Στην προσπάθεια της να τον παρηγορήσει, να τον συνεφέρει, και να τον επαναφέρει από τη βαθιά κατάθλιψη στην οποία είχε περιπέσει, η γυναίκα του τού είπε ότι στο μέλλον του η ήττα του μπορεί να αποδειχθεί «a blessing in disguise».

Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, «μια ευλογία μεταμφιεσμένη».

Αυτή

είναι μια αγγλική φράση αντίστοιχη της δικής μας ρήσης «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Ως εκ τούτου, ως «μια ευλογία μεταμφιεσμένη» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος και την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μας. Υπό την έννοια ότι αυτή αποτελεί πλέον το ερέθισμα για να προωθηθούν στην πατρίδα μας οι αναγκαίες (και αυτονόητες) μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εάν είχαν υλοποιηθεί, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα απέτρεπαν την οικονομική κρίση και δεν θα επέτρεπαν να φτάσουμε στο έσχατο σημείο της οικονομικής παρακμής που βιώσαμε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει τις απαραίτητες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει ότι και η υλοποίησή τους είναι μια εύκολη υπόθεση.

Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται υποστηρικτές, όχι μόνο στο πολιτικό φάσμα, αλλά ευρύτερα και στην κοινωνία, χρειάζονται μια δυναμική που να είναι ικανή να υπερβεί τους αντιπάλους της. Και οι αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων είναι πολλοί, είναι αυτοί που ξέρουν ότι απʼ αυτές θα πληγούν άμεσα συμφέροντα τους.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση της χώρας, ενώ είναι πασίδηλο ότι αυτή η αναβάθμιση είναι στενά συνδεδεμένη με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας βασική προϋπόθεση είναι η δρομολόγηση διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ευέλικτου και παραγωγικού κράτους, με την αξιολόγηση να είναι άμεση προτεραιότητα.

Δυστυχώς, όμως, ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις, καθώς και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος τροφοδοτούν λυσσαλέες αντιδράσεις σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια (και) στη δημόσια διοίκηση.Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι απαραίτητη και η ενεργός στήριξη της κοινωνίας στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, προς όφελος της οποίας θα είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη γέννηση ενός μεταρρυθμιστικού Κινήματος στην Ελλάδα, ικανού να συμβάλλει στην προώθηση αλλαγών που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να συμβαδίσει με την εποχή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα