Η ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιτεν

Η ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και η επιβεβαίωσή της είναι το θέμα που θα κυριαρχίσει στην ατζέντα της επισκέψεως στην Κύπρο, του Aντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 23 του μηνός. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στη

Λευκωσία από το 1962, οπότε είχε επισκεφθεί το ενωμένο τότε νησί ο τότε Αμερικανός Αντιπρόεδρος (και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Λύντον Τζόνσον.

Αυτή η αναφορά περί επανεπιβεβαιώσεως της διμερούς στρατηγικής σχέσεως Λευκωσίας και Ουάσινγκτων, πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο πλαίσιο της επισκέψεως Μπάϊντεν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας Βουκουρέστι, από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ στη σειρά της ατζέεντας ακολουθούν τα ενεργειακά, το Kυπριακό κι η ουκρανική κρίση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικός μας εταίρος και προσδίδουμε σημασία σ’ αυτή την επίσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικώς ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη Λευκωσία, από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικώς με την επίσκεψη Μπάϊντεν στο νησί, τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι την ουσία της επισκέψεως και κατά πόσον όλοι μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη και γενικότερα το ενδιαφέρον για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Σε άλλο σημείο, ο ίδιος τόνισε ότι «έχει γίνει σχετική προεργασία τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Ουάσιγκτων» την οποία προ ημερών είχε επισκεφθεί επισήμως ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα