Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη έγινε όπερα

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκιάθο, επέστρεψε.... η Φραγκογιαννού, η αλλιώς η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουλίου. Έπειτα από παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω στο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης έγραψε την ομότιτλη όπερα «Φόνισσα», ένα έργο που χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η αρχική ιδέα ανήκει στον μουσικοκριτικό Γιάννη Σβώλο, ο οποίος υπογράφει το λιμπρέτο αλλά το εγχείρημα συνάντησε δυσκολίες τόσο από δραματικής όσο και από μουσικής πλευράς.

«Όσο καιρό έγραφα τη

Φόνισσα, προσπάθησα να ξεχάσω την εξωτερική της εμφάνιση, την ηλικία, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και να στραφώ, να φτάσω το νου που, όπως λέει ο Παπαδιαμάντης, “ψηλώνει”» είπε ο συνθέτης του έργου Γιώργος Κουμεντάκης. Αποσπάσματα από την όπερα ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Μπούρτζι, μπροστά από το "Δασκαλειό" όπως ονομάζει ο Παπαδιαμάντης το σχολείο στο οποίο φοίτησε, ενώ για το έργο μίλησαν η καθηγήτρια Φιλολογίας Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, ο μουσικοκριτικός Γιάννης Σβώλος, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Μύρων Μιχαηλίδης, και ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ευκλείδης.

«Για έναν σκηνοθέτη όπερας είναι εξαιρετικά σπάνιο να δουλεύει πάνω σε ένα έργο του οποίου ο συνθέτης βρίσκεται εν ζωή. Από την άλλη ένα νέο έργο που δεν έχει ποτέ ξανά παρουσιαστεί, ούτε ηχογραφηθεί, ούτε έχει πάρει μια συγκεκριμένη μορφή, ενέχει μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους για τον σκηνοθέτη που επιχειρεί να το φέρει επί σκηνής» είπε ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Η πρεμιέρα της παράτασης θα δοθεί στις 19 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η παρουσιάση της όπερας έγινε στο πλαίσιο του σχετικού συμποσίου που διοργάνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα