Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί τη Ρωσία για την Κριμαία!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.

Η

Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, πρόσθεσε ο κ. Ρόμπεϊ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.
Πρόσθεσε τέλος ότι η απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης από την Ουκρανία και ένωσης με τη Ρωσία στην Κριμαία είναι αντίθετη με το ουκρανικό σύνταγμα, άρα και παράνομη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκανε σαφές στη Μόσχα ότι κινδυνεύει με βαριές κυρώσεις, εάν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σημείωσε ότι οι κυρώσεις για τους ρώσους αξιωματούχους θα επιβληθούν σε σύντομο, εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση.

«Είμαστε έτοιμοι και για αυστηρότερες κυρώσεις, εάν η Ρωσία αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Θυελλώδεις ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ ολίγων ωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα