Η εσωκομματική σύγκρουση ανάμεσα στις φυλές της Κουμουνδούρου

Της Στέλλας Γκαντώνα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Φωτιά» στην… αυλή του Αλέξη Τσίπρα βάζουν οι εσωκομματικές αντιπολιτευτικές φωνές. Αν και η ηγεσία ισχυρίζεται με κάθε ευκαιρία ότι βρίσκεται σε «σταθερή πορεία προς την εξουσία», τάσεις και ρεύματα αλληλοσπαράσσονται υπογείως -και ενίοτε δημοσίως-, «ανασυγκροτούνται» και προετοιμάζονται για ένα θερμό φθινόπωρο. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήμερα τον «χάρτη» των υπόγειων συγκρούσεων και αποκαλύπτουν τα πρόσωπα και τις ιδέες που συνθέτουν το παζλ

της Κουμουνδούρου.

Αχίλλειο πτέρνα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως αποτελεί το ζήτημα των συμμαχιών. Η διαφαινόμενη προσέγγιση της ηγεσίας με κόμματα όπως η ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και με πρώην βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει «αλλεργία» σε σημαντικό τμήμα του «οργανωτικού ΣΥΡΙΖΑ» και είναι η βασική αιτία διάσπασης της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας -της αποκαλούμενης «Αριστερής Ενότητας»- σε αριστερούς και… δεξιούς. Σχηματικά, πρόκειται για την ΑΡΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) και τη… ΔΕΞΑΡΕΝ (Δεξιά Αριστερή Ενότητα).

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ

Οι πρώτοι έκαναν εντυπωσιακό ντεμπούτο μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουνίου -με το κείμενο των «53»- και λέγεται ότι καθοδηγούνται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι δεύτεροι τύποις έχουν «ηγέτη» τον υπεύθυνο του τμήματος οικονομικής πολιτικής, Γιάννη Μηλιό. Στην ομάδα των «53» κεντρικό ρόλο παίζουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου (ΑΚΟΑ), Μάνια Μπαρσέφσκι (Δίκτυο) και Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος «κρατάει και το ίσο» εκ μέρους των «αντιφρονούντων». Δίπλα τους βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Θοδωρής Δρίτσας και Θεανώ Φωτίου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Τάσος Κορωνάκης, ο διευθυντής της Κ.Ο., Κώστας Αθανασίου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης και το στέλεχος του γραφείου Τύπου, Ράνια Σβίγκου. Το παράδοξο είναι ότι πριν καλά-καλά «γεννηθούν» οι 53 κατάφεραν να διασπαστούν περαιτέρω. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και οι συν αυτώ εκτιμούν ότι δεν πρέπει στην παρούσα φάση να γίνουν τάση, αλλά να ασκούν κριτική στην πλειοψηφία, ώστε να αποτρέψουν τη «δεξιά στροφή». Στον αντίποδα, ένα άλλο κομμάτι, με επικεφαλής στελέχη όπως τη Μάνια Μπαρζέφσκι, επιδιώκει να γίνει τάση εδώ και τώρα, για να προλάβει τις εξελίξεις.

Ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις τους, η πολύχρωμη παλέτα των ιδεολογικών τάσεων έχει ανανεώσει το ραντεβού της για κομματική σύναξη τον Οκτώβριο. Εκεί αναμένεται να καταλήξουν στο εάν και κατά πόσο θα μπορέσουν να πορευτούν με οργανωτική δομή.
Την ίδια ώρα, το σχόλιο της ηγεσίας -όπως το μεταφέρει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος μέσα από τα «Π»- είναι ότι «η συγκυρία δεν προσφέρεται για κομματική εσωστρέφεια», στο πλαίσιο του κεντρικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάληψη της εξουσίας.

«ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010»

Ακέφαλη είναι η εσωκομματική συσπείρωση «Πλατφόρμα 2010», στην οποία συμμετέχουν οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές του κόμματος. Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης, καθώς και ο Χρήστος Στάικος είναι κάποια από τα πιο προβεβλημένα μέλη, ενώ η ίδια η πραγματικότητα έχει δείξει πως ενσωματώνονται στην πλειοψηφία. Αντιθέτως, ρευστό είναι το τοπίο στους συγκροτούντες τη σοσιαλιστική τάση των πρώην ΠΑΣΟΚων. Στο ένα κομμάτι πρωταγωνιστούν οι κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς και Αντώνης Κοτσακάς και στο άλλο ο Αλέξης Μητρόπουλος με τον Διονύση Τεμπονέρα. Μία κατηγορία από μόνη της είναι η Σοφία Σακοράφα.

Βουλευτής της σοσιαλιστικής τάσης πάντως έλεγε χαρακτηριστικά δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων όλων όσοι την απαρτίζουν: «Πέραν του Μανώλη Γλέζου, στις ευρωεκλογές δεν εξελέγη κανείς κομματικός του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε να κατέβουν όσο περισσότεροι ΠΑΣΟΚογενείς γίνεται στα ψηφοδέλτια, όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Στον θεσμικό κύκλο, ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νούμερο δύο στο στενό περιβάλλον του προέδρου. Στον ίδιο κύκλο συγκαταλέγονται οι «τρεις Νίκοι»: ο κ. Παππάς (διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα), ο κ. Βούτσης (γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και ο κ. Φίλης (διευθυντής της «Αυγής»). Ανθρωπος ειδικών αποστολών είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο αριστερός βραχίονας σε… αναμονή

Με απήχηση 30% περίπου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ισχυρό πυρήνα στη βάση, η «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι ο βασικός αριστερός βραχίονας του κόμματος, την ώρα που η ηγεσία προωθεί άνοιγμα στις δυνάμεις του Κέντρου. Το άθροισμα των συστατικών στοιχείων της «Αριστερής Πλατφόρμας» αποτελούν η ΔΕΑ -επικεφαλής της οποίας είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλος-, το μισό «Κόκκινο», που έχει σημαντική δράση στον χώρο των μεταναστών και του οποίου ηγείται ο Πάνος Κοσμάς, καθώς και το «Αριστερό Ρεύμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δίπλα στον τελευταίο παραμένουν πιστοί οι κ.κ. Νίκος Χουντής και Δημήτρης Στρατούλης, καθώς και ο Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος είναι συνιδρυτής του Ενιαίου Συνασπισμού και έχει καλές σχέσεις με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Μαζί τους είναι και ο Αλέκος Καλύβης, καθώς και οι κυρίες Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε όλους τους εσωκομματικούς πολέμους η εν λόγω τάση είναι αυτή που εκφράζει την αριστερή δέσμευση Τσίπρα για την «επόμενη μέρα». Κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο διαβεβαιώνουν πως στο νέο εσωκομματικό τοπίο «οι σχέσεις Τσίπρα-Λαφαζάνη είναι πια εξαιρετικές». Είναι κοινή διαπίστωση, μάλιστα, ότι ο καθοδηγητής της «Αριστερής Πλατφόρμας» τον τελευταίο καιρό αποφεύγει να κινηθεί σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την προεδρική πλειοψηφία, με το πρόβλημα εσχάτως για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετακυλιστεί αμιγώς στην πτέρυγα των προεδρικών, από την οποία και περιστοιχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα