Η "μπάλλα στα πόδια της Μέρκελ"-Και ο ρόλος της Ελλάδας

"Τώρα, η μπάλλα είναι στα πόδια της Άγκελα Μέρκελ" δήλωσε ο Πετ Στάινμπουργκ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών. Απάντησε έτσι, στο ερώτημα αν το σοσιαλιστικό κόμμα που ηγείται, θα είναι θετικό στην πρόταση της Καγκελαρίου "για μια σταθερή κυβέρνηση που έχει ανάγκη η Γερμανία, αλλά πολύ περισσότερο η Ευρώπη με τη δική του συμμετοχή".

ΣΤΗΝ ίδια όμως κατεύθυνση ερώτημα βάζουν και οι Ευρωπαίοι Εταίροι στην ΕΕ.

Γιατί "η μπάλλα βρίσκεται τώρα και στο δικό τους γήπεδο"!

"Ελπίζουμε όχι μόνο στα πόδια, αλλά και το …κεφάλι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και πιο πολύ στο πεδίο των χωρών του Νότου", όπως σχολίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρωτοστατούντος του Προέδρου του, Γερμανού σοσιαλιστή, Μάρτιν Σούλτς, που διεκδικεί τον επόμενο χρόνο τη θέση του Μανουέλ Μπαρρόζο.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η κρίση στην ΕΕ ολοένα και αλλάζει κατεύθυνση, με την Ιταλία, την Γαλλία και την Ολλανδία να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα ύφεσης που εδώ και έξι περίπου χρόνια διαπερνούν τους λαούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και πρόσφατα της Ισπανίας του Βελγίου και της Δανίας, η Ελλάδα, πέτυχε ύστερα από σκληρή προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά αλλά και με οδυνηρή αντοχή του λαού, να ισορροπήσει το δημοσιονομικό πλαίσιο των Μνημονίων.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων είναι δικαιολογημένη, με την λογική κατά πόσον η Μέρκελ θα επιμείνει στα μέτρα λιτότητας μετά τη θριαμβευτική της νίκη στις εκλογές όπως πολλοί υποστηρίζουν.

ΠΡΙΝ από μια βδομάδα το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, δεν ήταν παρά ένας ακόμα στοχευόμενος λόγος "να υπενθυμίσει στην ηγεσία της ΕΕ ότι, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Και αυτό θα είναι το μήνυμα από τώρα και στο εξής σε όλους τους συνομιλητές του, με κίνητρο και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το 2014"!

Ενώ την ίδια ώρα, που η Άνγκελα Μέρκελ καταστρώνει τα σχέδια της, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές ή τους Πρασίνους (ίσως και το προσεχές Σάββατο να γίνουν οι ουσιαστικές επαφές), η EUROSTAT ανακοίνωσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία των υπηρεσιών της, για τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν και έχουν αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία είναι και το στοιχείο ότι η Ελλάδα την ξεπέρασε και πλησίασε την Ισπανία στον τομέα της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αλλά και άλλες παραμέτρους, με εξαίρεση το ποσοστό της ανεργίας και ειδικότερα στους νέους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή με αρνητικό ποσοστό.

Παραμένοντας στο ερώτημα "τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι από την Καγκελάριο Μέρκελ η απάντηση που δίδεται είναι η ελπίδα να κάνει για την ΕΕ ότι έκαναν οι Κόνραντ Αντενάουερ, Χέλμουτ Κολ, για τη Γερμανία!"

ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι κανείς δε ρισκάρει να κάνει προγνωστικά για όλα όσα ακολουθήσουν των γερμανικών εκλογών. Από τη θέση ισχύος απέναντι των συμμάχων και αντιπάλων της, η Μέρκελ είναι φανερό ότι, την ενδιαφέρει να παίξει το δικό της παιχνίδι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Γιατί δεν είναι μόνο η ΕΕ, αλλά είναι και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

ΜΕΝΟΝΤΑΣ στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση, πολλά είναι τα μέτωπα στα οποία είναι σε θέση να επενδύσουμε ως χώρα. Και στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται η σωστή τακτική σε διπλωματικό και επικοινωνιακό επίπεδο, "με την ανοιχτή γραμμή" που αναπτύχθηκε και διατηρήθηκε ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά τις όποιες δηλώσεις και σκέψεις που εκφράζονται τελευταία, για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα, οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια και με άλλους ηγέτες στην ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν, υψώνουν ένα συμπαγές ανάχωμα για τις από το χρόνο αυτό και μετέπειτα σχέσεις μας, που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Το 2014 αποτελεί κομβικό σημείο για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ.

Γιατί δίνεται η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές:

1. Για την ανάδειξη Προέδρου της Κομμισσιόν, στην θέση Μπαρρόζο.

2. Στην εκλογή Προέδρου του Συμβουλίου αντί του Φαν Ρομπάϊ ή και επανεκλογής του.

3. Στη θέση της υπουργού εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Άστον που λήγει η θητεία της.

4. Για τη θέση του Προέδρου του Eurogroup μετά το ήμισυ της θητείας του Ντάϊσεμπλουμ (δυόμιση χρόνια).

5. Τις εκλογές των δύο Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014-2019).

"Πολλοί άσσοι στο μανίκι" για παίκτες με εμπειρία, σε μια διπλωματική σκακιέρα που πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά και με αισιοδοξία και ελπίδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα