Η «ανατομία» του βίντεο της δολοφονίας Σότλοφ

Σήμερα οι ειδικοί θα ξεκινήσουν μια προσεκτική μελέτη της εκτέλεσης του Στίβεν Σότλοφ, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας.

Με την πρώτη ματιά τα βίντεο των δολοφονιών Φόλει και Σότλοφ φαίνονται σχεδόν ίδια, αλλά μια σειρά από λεπτομέρειες που θα διακρίνουν οι ειδικοί ίσως βοηθήσουν σημαντικά στην αναγνώριση.

Το βίντεο της εκτέλεσης Σότλοφ “ανέβηκε” στο διαδίκτυο το βράδυ της Τρίτης.

Και οι δυο Αμερικανοί δημοσιογράφοι ήταν ντυμένοι με

πορτοκαλί φόρμες, ενώ οι τζιχαντιστές τους είχαν αναγκάσει να γονατίσουν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, αποκεφαλίζοντάς τους στο ερημικό τοπίο.

Λεπτομέρειες από την εμφάνιση δήμιου και θύματος ίσως «συναρμολογήσουν» μια εικόνα για την τοποθεσία που έλαβε χώρα η εκτέλεση.

Ο εκτελεστής δολοφόνος βρίσκεται πίσω από τον Σότλοφ και φαίνεται να του επιτίθεται με το μαχαίρι. Όταν το αντικείμενο φτάνει στον λαιμό του θύματος «πέφτει μαύρο» και εν συνεχεία απεικονίζεται ο δημοσιογράφος μέσα σε μια λίμνη αίματος και με το κεφάλι τοποθετημένο στο στομάχι του.

Βάσει των παραπάνω το βίντεο έχει την ίδια ακριβώς μορφή με την δολοφονία Φόλει.

Ωστόσο τα γένια του Σότλοφ είναι μακρύτερα από το βίντεο της δολοφονίας Φόλει που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Αυγούστου. Αυτό υποδεικνύει ότι η δολοφονία έγινε με αρκετές μέρες διαφορά σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο, Eliot Higgins.

Οι αναφορές στις συγκρούσεις στη Μοσούλη, αλλά και στους βομβαρδισμούς στην πόλη Αμερλί ενισχύουν την εκδοχή το βίντεο να γυρίστηκε πρόσφατα.

Σε ότι αφορά την τοποθεσία του αποκεφαλισμού οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την Ράκα της Βορειοδυτικής Συρίας. Στην εικόνα βέβαια δεν υπάρχει έντονο φόντο, ενώ απουσιάζουν τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, εκτός μιας κορυφογραμμής στο παρασκήνιο. Ωστόσο ο Higgins που χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές είπε ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια η τοποθεσία, αλλά η κορυφογραμμή μοιάζει με το ανάγλυφο χαρακτηριστικό των λόφων της Ράκα.

Ο δήμιος τζιχαντιστής φαίνεται πως είναι ο ίδιος που δολοφόνησε τον Φόλει, πριν από δυο εβδομάδες. Η προφορά είναι ίδια αν και τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα να την αλλοιώσουν. Πιστεύεται επίσης ότι και οι δυο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν με το ίδιο μαχαίρι, ενώ και οι δυο εκτελεστές είναι αριστερόχειρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα