Η… ακριβή αντιπροεδρία του Γιάννη Δραγασάκη

Του Δημήτρη Κουνιά-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αναβαθμισμένος σε σχέση με το μέγεθος του γραφείου του και το πλήθος των συνεργατών του εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Κάτι όμως που κοστίζει ακριβά στον κρατικό κορβανά, δεδομένου ότι για τη λειτουργία της έδρας του Νο. 2 της κυβέρνησης Τσίπρα, που βρίσκεται επί της Ζαλοκώστα 10, στο κέντρο της Αθήνας,

διατίθενται πάνω από 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δύο φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με πάνω από 20 άτομα προσωπικό, θα κοστίσει συνολικά 212.614 ευρώ φέτος και 255.700 ευρώ το επόμενο έτος. Η σχετική δαπάνη αρχικά ήταν πιο χαμηλή, στα 117.614 ευρώ για το 2015 και στα 128.700 ευρώ για το 2016, ωστόσο μετά την αύξηση των θέσεων ειδικών συμβούλων και συνεργατών κατά πέντε επιπλέον, προστέθηκαν άλλα 95.000 ευρώ και 127.000 ευρώ αντίστοιχα, γεγονός που εκτόξευσε το κόστος της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για το μεγάλο επιτελείο του, βέβαια, ο κ. Δραγασάκης είχε μιλήσει πριν από λίγο καιρό απαντώντας σε αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο στο Διαδίκτυο για υποκρισία.

«Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, αλλά στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό με προσωρινή θέση εργασίας (μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες), καθώς και από αποσπασμένους υπαλλήλους, προερχόμενους από τον δημόσιο τομέα, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης τι επιθυμεί; Να λειτουργήσει το γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης χωρίς προσωπικό;», είχε απαντήσει ο κ. Δραγασάκης.

Η στελέχωση του γραφείου του, πάντως, δεν αποκλίνει από την επικρατούσα πρακτική των μελών της κυβέρνησης, περί «αποκατάστασης» των πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες προσλήψεις από την πλευρά του Γιάννη Δραγασάκη αφορούν δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να εκλεγούν δήμαρχοι. Πρόκειται για τη Σοφία Αλεξοπούλου και την Ευαγγελία Ντελάκη. Η πρώτη είχε διεκδικήσει χωρίς θετικό αποτέλεσμα τον Δήμο Περιστερίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Αντίστοιχα, η κ. Ντελάκη με τον συνδυασμό της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Ανανέωσης είχε προσπαθήσει να κερδίσει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές κάλπες, αλλά τελικά κατετάγη τέταρτη, με ποσοστό 9,89%.

Στην ίδια λογική κινείται και ο διορισμός στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης του παλιού συνεργάτη του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή, όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρη Τσιπούρα.

ΚΑΛΠΑΔΑΚΗΣ

Παράλληλα, στο ίδιο γραφείο, όπου διευθυντής είναι ο Γιώργος Καλπαδάκης (αδελφός του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού), ασκούν καθήκοντα ειδικών συμβούλων ύστερα από την πρόσληψή τους η Μελίνα Συνοδινού, η δικηγόρος Αλίκη Φραγκάκη, η Αλεξάνδρα Κούκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Περιστέρι, ο Παναγιώτης Σκευοφύλαξ και η Ειρήνη Ζυγογιάννη, αποσπασμένη από το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, ο Νίκος Μπρισκόλας, αποσπασμένος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Μαρία Λαϊνά, αποσπασμένη από τις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος φύλαξης, η Παναγιώτα Μπούρα, αποσπασμένη από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, και ο αποσπασμένος από το υπουργείο Παιδείας Κωνσταντίνος Στρατής. Ο τελευταίος ενίοτε ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ή το Παρίσι για να παρακολουθεί, ύστερα από εντολή του πολιτικού προϊσταμένου του, τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών».

Εξωτερικοί συνεργάτες του κ. Δραγασάκη που συμμετέχουν παράλληλα στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group είναι οι τεχνοκράτες, που προέρχονται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Μισδανίτης, Δημήτρης Κοντοφάκας και Γιάννης Μάργαρης, αλλά και ο έμπειρος οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος είναι γνωστός στους παροικούντες την Κουμουνδούρου για τον καθοριστικό ρόλο που είχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του οικονομικού σκέλους.

Ο... ποιητής στις Βρυξέλλες

Πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η συμμετοχή του... ποιητή του γραφείου του Γιάννη Δραγασάκη στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group, ως απεσταλμένου της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Αγγελο Κούρο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές, με πρώτη τους «Κόφτες», δεύτερη τον «Δρόμο για το καλοκαίρι» και τελευταία (το 2014) αυτή με τίτλο «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο». Ο ίδιος, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με μεταπτυχιακό στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα Παραγωγής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εργάζεται από το 2005 στο υπουργείο Οικονομικών ως φοροτεχνικός, από όπου αποσπάστηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
αλικη φραγκακη, φραγκακη αλικη
Τυχαία Θέματα