Γιατί η τρόικα "ποντάρει" στην αστάθεια

Του Λάμπρου Καλαρύτη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η τελευταία διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας με τη μορφή που διεξάγεται μέχρι τώρα. Σύμφωνα με κορυφαίο αρμόδιο παράγοντα, αυτός είναι ο λόγος που οι δανειστές εμφανίζονται σκληροί, ρισκάροντας ακόμα και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και πάντως επιβαρύνοντάς την πολιτικά. Θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα σε όσο περισσότερα μπορούν τώρα, διότι δεν γνωρίζουν αφενός αν θα υπάρξει τους επόμενους μήνες νέο πολιτικό τοπίο και ποιο θα είναι αυτό, αφετέρου ποια θα είναι η νέα

μορφή εποπτείας και τα μέσα ελέγχου και πίεσης που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός από την άκαμπτη στάση της τρόικας και, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», εξετάστηκαν τέσσερις πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη είναι να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία και η Ελλάδα να προλάβει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, παρά τη μεγάλη απόσταση σε κομβικά θέματα, «μοιράζοντας» τις διαφορές και μεταθέτοντας τα βαριά θέματα για το νέο έτος, αναλόγως και των εξελίξεων με την Προεδρική εκλογή. Υπάρχουν ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, διότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή. Οι απαιτήσεις π.χ. των δανειστών στο Ασφαλιστικό σημαίνουν νέες μειώσεις 20% στις συντάξεις, κάτι το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά, διότι θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη εκδοχή που εξετάστηκε ήταν να υπάρξει συμφωνία, αλλά με καθυστέρηση, και να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, οπότε το ελληνικό ζήτημα να εξεταστεί σε έκτακτο Eurogroup στις 15 του μηνός, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Το προγραμμα. Από εδώ και πέρα άρχισε η εξέταση των κακών σεναρίων. Οπως το να μην επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά το υφιστάμενο πρόγραμμα να παραταθεί στο καινούργιο έτος, οπότε και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει την 31η Δεκεμβρίου, η παράτασή του όμως, αν δεν υπάρξει διάδοχο πλαίσιο εποπτείας, είναι απαραίτητη για να συνεχίσει η ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά τραπεζικά ομόλογα και καλυμμένα δάνεια χαμηλής αξιολόγησης, καθώς ο Μάριο Ντράγκι έχει συνδέσει την αποδοχή τους με την παραμονή της χώρας σε πρόγραμμα.

Αυτή θα είναι μία δυσμενής εξέλιξη για την κυβέρνηση, καθώς θα προσεγγίζει στην Προεδρική εκλογή εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, δίχως να έχει συμφωνία στα χέρια της. Το ενδεχόμενο συζητήθηκε εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου και εκτιμήθηκε ότι αν, έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρξει συμφωνία, τότε το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και θα ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός για κύρωσή της από 180 βουλευτές, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση έγκαιρης συμφωνίας.


Το τέταρτο και χειρότερο σενάριο που εξετάστηκε ήταν αυτό του πλήρους ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές δίχως συμφωνία και πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η εκδοχή σημαίνει ότι η πορεία προς τις κάλπες θα γίνει σε κλίμα εσωτερικής πολιτικής πόλωσης και ρήξης με την τρόικα. Στην περίπτωση αυτής της εκδοχής, εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι να πάει στις εκλογές με σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών, καταγγέλλοντας πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη στάση τους.

Επ’ αυτού υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο, που επιβεβαιώνει την οριακή κατάσταση στη σχέση με την τρόικα, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πέραν της εκτίμησης ότι η τρόικα πιέζει τόσο πολύ για να πάρει όσο περισσότερα μπορεί τώρα και να αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες για την επόμενη ημέρα, γιατί δεν γνωρίζει ποια θα είναι αυτή, υπάρχει η «υποψία» ότι οι δανειστές δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ακριβώς γιατί δεν γνωρίζουν την επόμενη ημέρα.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι η στάση της τρόικας έχει πολιτικά κίνητρα και όχι τεχνοκρατικά: «Οποιο από τα δύο σενάρια και να ισχύει, ή ότι θέλουν να πάρουν ό,τι μπορούν τώρα ή ότι δεν θέλουν να μας δώσουν συμφωνία γιατί δεν είναι βέβαιοι αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από ενδεχόμενη “επόμενη κατάσταση”, τα κίνητρά τους είναι πολιτικά. Αν υπήρχε πολιτική βούληση εκ μέρους τους, τα ίδια στοιχεία για τα οποία διαφωνούμε σήμερα θα γίνονταν δεκτά».

"Πρόεδρε, πήγαινε σε ρήξη"

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», άποψη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ακόμα και μια «κακή» συμφωνία είναι πιο διαχειρίσιμη πολιτικά από τη μη επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει την κατάσταση στην παράταση και σε δυσμενέστερη θέση την κυβέρνηση. Από την άλλη, δεν υπάρχει ενιαία άποψη στην κυβέρνηση για το τι είναι μια «κακή, αλλά διαχειρίσιμη συμφωνία».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμμερίζεται τα περί κακής συμφωνίας, που μπορεί όμως να είναι καλύτερη από την παράταση της εκκρεμότητας, και ότι κρατάει τις επιλογές του ανοιχτές. Ισως πρέπει εδώ να σημειωθεί μια κουβέντα συνεργάτη του πρωθυπουργού προς τον ίδιο: «Πρόεδρε, επειδή είναι σαφές ότι οι δανειστές έχουν πολιτικά κίνητρα, αν πρόθεσή τους είναι να σε ρίξουν αναγκάζοντάς σε να δεχθείς πράγματα που θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, πήγαινε σε ρήξη και εκλογές»…

Keywords
Τυχαία Θέματα