Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες και οι Τραπεζίτες;

Τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά αναζητά εναγωνίως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που ασκείται ήδη είναι σημαντική, αν και προς το παρόν ψυχολογική, καθώς το χθεσινό κραχ της αγοράς, που είχε μεγάλο αντίκτυπο και στις τραπεζικές μετοχές, θορύβησε τα μέγιστα τα αρμόδια επιτελεία.

Αυτό το οποίο βγάζουν είναι μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα πνεύματα ήρεμα και προπάντων ψύχραιμα. Και υπενθυμίζουν ότι το θέμα της ρευστότητας είχε τεθεί εδώ και πολύ καιρό, καθώς απασχόλησε επί μακρόν και

τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, προ μερικών εβδομάδων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τραπεζικές διοικήσεις αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και επιμένουν ότι είναι βασική τους προτεραιότητα η διευθέτηση του. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, επένδυαν πολλά ως προς τη λύση του στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο project δεν φαίνεται να προχωρά τόσο καλά όσο αναμενόταν. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο σημαντικότερος – και εδώ – έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προέκυψαν έκτοτε, με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι η σημαντικότερη.

Κοινή είναι η αίσθηση στις αρμόδιες διευθύνσεις ότι από τη στιγμή που οι ιδιώτες που έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις αντιλήφθηκαν ότι η χώρα οδεύει κατά πάσα πιθανότητα σε εκλογές, δείχνουν παντελή απροθυμία στο να ανταποκριθούν στις λύσεις που προτείνονται από τις τράπεζες. Και κάπως έτσι, η όλη προσπάθεια "παγώνει" προς το παρόν τουλάχιστον και μαζί "παγώνει" και η επιχείρηση στήριξης της ρευστότητας στην αγορά…

Πηγή: voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα