Γιαννίτσης: ∆εν είμαι πολιτικός

Η κατακλείδα των εκδηλώσεων που διοργάνωσε τις προηγούµενες ηµέρες στην Αθήνα το Ελληνικό Ιδρυµα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής είχε ως θέµα το «εάν είναι δυνατή η εθνική συναίνεση στην Ελλάδα». Κεντρικοί οµιλητές στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ήταν οι Στέλιος Ράµφος και Τάσος Γιαννίτσης. Κατά γενική οµολογία των παρισταµένων, η πλειονότητα των ακροατώνπήγε να ακούσει τον φιλόσοφο και συγγραφέα Στ. Ράµφο και όχι τον Τ. Γιαννίτση, η επιλογή του οποίου έγινε µε κριτήρια επικαιρότητας.

∆ηλαδή µε την κίνηση των «58». Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιαννίτσης βρέθηκε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, καθώς στα πολιτικά ζητήµατα έδινε ακαδηµαϊκές απαντήσεις.

Εκεί που πραγµατικά έδειχνε να χάνει τον µπούσουλα ήταν τη στιγµή που ένας φοιτητής πήρε τον λόγο και τον ρώτησε: «Πώς ένα κοµµάτι του παλιού έρχεται να εκπροσωπήσει την ανανέωση;». Στην απάντησή του ο κύριος Γιαννίτσης χρησιµοποίησε πολλά «εγώ» για να αποδείξει πως η ενασχόλησή του µε την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής στο παρελθόν «υπονοµεύτηκε» από κοµµατικές σκοπιµότητες. Αλλά και πάλι, δεν ήταν ευθύς στις απαντήσεις του, καθώς, πάνω που ξεκινούσε να πει «εγώ πήγα να λύσω το Ασφαλιστικό», αντί να µιλήσει έξω από τα δόντια, έκλεινε την αναφορά του µε τη λέξη «καταλαβαίνετε». Επειδή όµως αρκετοί έδειχναν να µην καταλαβαίνουν, στο τέλος παραδέχτηκε ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά τον προσκαλούν στην πολιτική. «Εγώ δεν έχω καµιά “βίδα” µε την πολιτική. Το ακαδηµαϊκό µου έργο είναι αυτό που µε χαρακτηρίζει. Με καλούν στην πολιτική. Αν ήθελα, θα είχα κάνει καριέρα, όπως άλλοι», είπε.

Γεύµα

Το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης (φωτ.), και της ∆ΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Οικονόµου είναι φίλοι από την περίοδο που ήταν αναπληρωτές γραµµατείς της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ δεν σηµαίνει ότι το γεύµα που είχαν την Πέµπτη το µεσηµέρι σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας είναι άνευ πολιτικής σηµασίας. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, είχε για µενού τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αµφότεροι δεν θέλουν τη συνεργασία των κοµµάτων τους όσο είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος. Και επειδή ο Β. Οικονόµου είναι καλός συµπεθεροκόπος, η συνάντηση µε τον Θ. Μωραΐτη αποκτά άλλο νόηµα.

Τον έσωσε

Η υπόθεση µε τον εκατοµµυριούχο συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ και σηµερινό βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Τσουκαλά (φωτ.), ενδεχοµένως να είχε αντιµετωπιστεί διαφορετικά από τον Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν ήταν στη µέση ο στενός του συνεργάτης, Ανδρέας Καρίτζης. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο τελευταίος, που είναι ανάµεσα στα λίγα πρόσωπα που λύνουν και δένουν στην Κουµουνδούρου, είναι γαµπρός του βουλευτή ∆ηµήτρη Τσουκαλά. Οπότε, δύσκολα θα έκανε εισήγηση να γίνει επίπληξη στον πεθερό του.

∆εν υπάρχει κανένα θέµα

Υπάρχει πρόβληµα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επειδή κορυφαίοι βουλευτές του έχουν µετοχές της BlackRock, η οποία έχει µεγάλο ποσοστό στην εταιρεία εξόρυξης Eldorado; Απευθύναµε την ερώτηση αυτή στη βουλευτή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στον Νοµό Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέση, και η απάντηση που πήραµε ήταν «όλα µέλι-γάλα». «Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα θέµα. Πολύ θα το ήθελαν ορισµένοι να παρουσιάσουν µια εικόνα ότι ξεσηκώθηκε ο κόσµος σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν συµβαίνει. Το χάσµα ανάµεσα στους κατοίκους των Σκουριών και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆., που στηρίζουν την επένδυση, είναι αγεφύρωτο», ανέφερε, διαψεύδοντας κατηγορηµατικά τις πληροφορίες ότι µετά την αποκάλυψη για τις επενδυτικές δραστηριότητες των Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη οι κάτοικοιπνέουν µένεα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των «58» παρουσιάζει σηµάδια ατονίας µετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου της ∆ΗΜ.ΑΡ. Ηδη από πολλές πλευρές πέφτουν στοιχήµατα εάν ο πρώτος που θα αποχωρήσει θα είναι ο Νίκος Μπίστης.

Ψηφοθήρας

∆ύσκολα µπορεί να φανταστεί κανείς έναν έγκριτο πανεπιστηµιακό, όπως τον Αντώνη Μανιτάκη (φωτ.), να είναι ψηφοθήρας. Ωστόσο, συµβαίνει και αυτό στις εσωκοµµατικές διαδικασίες. Στο συνέδριο της ∆ΗΜ.ΑΡ. αγωνιούσε για το εάν θα εκλεγεί στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος και τηλεφωνούσε στον σύντροφό του Σάκη Παπαθανασίου για να µάθει το αποτέλεσµα. Τελικά, τα νέα ήταν ευχάριστα.

Νεύρα

Εξω φρενών ήταν ο ∆. Χατζησωκράτης (φωτ.) στο συνέδριο της ∆ΗΜ.ΑΡ. µε την οµάδα του Σπύρου Λυκούδη. Και αυτό διότι οι περισσότεροι υποψήφιοι της επιρροής του δεύτερου για την Κεντρική Επιτροπή προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, όπουπολιτεύεται ο ∆. Χατζησωκράτης. Τι σηµαίνει αυτό; Πως όταν ο ∆. Χατζησωκράτης πάλευε νυχθηµερόν για την εφαρµογή της προγραµµατικήςπρότασης της ∆ΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση, κάποιοι έστηναν µηχανισµούς.

Ποιος, θέλωνα ξέρω ποιος

Είναι πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Σιχαίνεται τους «πρασινοφρουρούς» και κυρίως τους συνδικαλιστές, που επί σειράν ετώνπαραγόντιζαν για ίδιον όφελος, και συλλέγει στοιχεία προκειµένου να τους βγάλει τα άπλυτα στη φόρα. Αραγε µήπως οι Αρχές θαπρέπει να ξεκινήσουν µια έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσοι διετέλεσαν πρόεδροι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις;

Keywords
Τυχαία Θέματα