Γιάννης Μεγαλακάκης: "Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ"

Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται σε μορφή Χοροθεάτρου για δύο βραδιές στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη.

Στα μεγάλα έργα του μεγάλο στοχαστή -“Καπετάν Μιχάλης”, “Βραχόκηπος”, “Ζορμπάς”, έναν πραγματικό λογοτεχνικό θησαυρό- ο Νίκος Καζαντζάκης καταθέτει τις αγωνίες ενός περήφανου πνεύματος από το πιο βαθύ του βίωμα, την έξαψη των συναισθημάτων, την εκτυφλωτική φαντασμαγορία του κόσμου, τις ακραίες αποφάσεις, τον

στοχασμό του πάνω στη μοίρα του ανθρώπου. Με δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής (ηθοποιός, τραγουδίστρια, 4 μουσικοί, 9 χορευτές), η παράσταση Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις” δομήθηκε ως έργο υπό συνεχή αλλαγή, με όρους απόλυτα σύγχρονους, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και μουσικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης που αφιερώνει και τις δύο αυτές χοροθεατρικές παραστάσεις στη μνήμη του φοιτητή από την Κρήτη Βαγγέλη Γιακουμάκη μίλησε στο parapolitika.gr για αυτήν την ωραία συνάντηση χορού, μουσικής και θεάτρου υπό τη σκέπη του λόγου του Νίκου Καζαντζάκη.

Συνέντευξη στη Μαριάνθη Κουνιά - [email protected]

Σε αυτήν την παράσταση πως καταφέρνετε να μεταφέρετε σε μορφή χοροθεάτρου τον λόγο του του Νίκου Καζαντζάκη;

Βασικός άξονας των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη είναι η εσωτερική ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τόλμη –όπως εκφράζεται στο φιλοσοφικό του όρο «η κρητική ματιά»– να κοιτάζεις άφοβα το φόβο, να ζεις τη ζωή των θνητών και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι αθάνατος, να αγωνίζεσαι για την καταξίωση της ψυχής, μιας ψυχής διαρκώς πεινασμένης και ανικανοποίητης, που κατατροπώνει και κατατρώει τη σάρκα και οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση. Αυτόν ακριβώς τον άξονα ακολουθούν και εκφράζουν οι επαναστατικοί χοροί της Κρήτης. Για πρώτη φορά επί σκηνής αυτά τα δύο συναντιούνται, συμπράττουν και αλληλοεπηρεάζονται. Οι χορευτές εκφράζουν σε κίνηση τον στοχαστικό λόγο του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι τεράστια τιμή, ευθύνη, χαρά και πρόκληση για την Ομάδα μας η συγκεκριμένη παράσταση.Ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα. Σε συγκεκριμένες φράσεις του Ν. Καζαντζάκη οι χορευτές αντιδρούν με κίνηση – με χορό – με αυτοσχεδιασμούς. Ένα ταξίδι στους δύσβατους δρόμους του μεγάλου κρητικού συγγραφέα ξεκίνησε και αισθάνομαι ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Σήμερα ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Ποια φράση από τα έργο του θεωρείς ότι μπορεί να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα στην εποχή μας;

Αφουγκραζόμενοι την σημερινή, πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως και φυσικά και στην χώρα μας, επιλέγουμε να εκφραστούμε μέσα από τον λόγο του Νίκου Καζαντζάκη γιατί θέλουμε μέσα από την παράσταση να δώσουμε τα δικά μας μηνύματα και τις δικιές μας απαντήσεις για το σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι. Η διαχρονικότητα των έργων του Νίκου Καζαντζάκη είναι η έμπνευσή μας. Θα επιλέξω μια φράση από τον «Βραχόκηπο» η οποία μπορεί να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα στην εποχή μας : “Η ζωή είναι σύντομη, η ζωή δεν είναι πάρα μια στιγμή, ας μην αφήσουμε τη στιγμή να σβήσει άχρωμη και αδειανή. Ποιο είναι το χρέος μας; να μετουσιώνουμε τη στιγμή σε αιωνιότητα”.

Ποιούς χορούς και τραγούδια περιλαμβάνει η παράσταση και πως σπονδυλώνεται σε σχέση με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη;

Στην παράσταση έχουμε την μεγάλη τιμή και χαρά να συνεργαστούμε επί σκηνής με έναν σπουδαίο ηθοποιό, τον Βασίλη Βασιλάκη ο οποίος έχει κάνει διατριβή στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και αυτό μας εμπνέει και μας δίνει μεγάλη χαρά! Μαζί με τους επίλεκτους χορευτές μας και τους εξαιρετικούς μουσικούς μας έχουμε ετοιμάσει δυνατές χοροθεατρικές στιγμές οι οποίες θα κατακλύσουν με έντονα συναισθήματα την θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Σπουδαία αποσπάσματα από τον «Ζορμπά» , τον «Βραχόκηπο» και τον «Καπετάν Μιχάλη» θα ανταμώσουν και θα συμπράξουν με τον Συρτό, τον Μαλεβιζιώτη, την Σούστα, τον Πεντοζάλη, την Ρουματιανή Σούστα , τον Ανωγειανό Πηδηχτό, τον Λαζώτη και πολλούς άλλους χορούς από ολόκληρη την Κρήτη καθώς και με δύσκολους αυτοσχεδιασμούς.

Η Κρήτη τις τελευταίες μέρες έχει υποστεί δυσφήμιση λόγω του τραγικού περιστατικού αναφορικά με τον θάνατο του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη από την Κρήτη και των επιθέσεων βίας που δέχτηκε από συντοπίτες του. Ως κρητικός κι εσύ πως σχολιάζεις το θέμα;

Ο Νίκος Καζαντζάκης σημειώνει «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ». Η έλλειψη αγάπης, αλληλεγγύης, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι θέματα που αφορούν ολόκληρο τον σημερινό σύγχρονο κόσμο και όχι μόνο την Κρήτη. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον άδικο χαμό του συντοπίτη μας Βαγγέλη και ευχόμαστε στην οικογένειά του κουράγιο και ψυχική δύναμη. Αφιερώνουμε στην μνήμη του Βαγγέλη και τις δύο παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η βία εξαφανίζεται μόνο με παιδεία, πνευματική καλλιέργεια, δημιουργία και αληθινή αγάπη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Μαρτίου 2015
Ώρα έναρξης: 21:00

Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι
Γεωργία Νταγάκη (23/3)
Καλλιόπη Βέττα (24/3)

Διάρκεια παράστασης: 130’ (μαζί με το διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:
15 € (γενική είσοδος)
12 € (μειωμένο) για ΑμεΑ, μαθητές, φοιτητές, κατόχους Κάρτας Πολυτέκνων

Keywords
Τυχαία Θέματα