Γιάννης Λούλης: Μπλόφα του Σαμαρά οι 180

Ανησυχητικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Γιάννης Λούλης, μιλώντας στην εκπομπή «901 κεντροαριστερά στα FM» των Γρηγόρη Ψαριανού και Ανδρέα Παπαδόπουλου στα Παραπολιτικά 901, λέγοντας πως "το κλίμα είναι πάρα πολύ ανησυχητικό βέβαια είναι μια έκφραση των παθογενειών του κομματικού συστήματος που είναι διαχρονικό. Έχουμε να κάνουμε με μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία πίεσε εξαιρετικά δογματικά και επίμονα για πρόωρες εκλογές που μπορούσε να βρει μια συμβιβαστική λύση ακούστηκαν και φωνές στους κόλπους της και στα άλλα κόμματα να βρεθεί μια μέση λύση δηλαδή να βγει πρόεδρος από αυτή την Βουλή και στην συνέχεια να προκηρυχθούν εκλογές σε λίγους μήνες , δεν έγινε εφικτό και από τις δύο μεριές. Και από την άλλη πλευρά ανησυχητική είναι και η στάση της κυβέρνησης δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όφειλε να εφαρμόσει την πολιτική της με ανοιχτά χαρτιά, να καταλήξει στην συμφωνία της μετά να κάνει την προεδρική εκλογή και όχι να πάει σε εκλογές κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς συμφωνία διότι φοβούμενη η κυβέρνηση ότι θα χάσει τις εκλογές θα περάσει την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι όλα άρρωστα και παθογενή και είναι πάρα πολύ ανησυχητικά".

Σχετικά με την εκλογή προέδρου και την πιθανότητα "μπλόφας" από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρλα είπε: "Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγουν οι 180, αυτό διαφαίνεται και ασφαλώς είναι ένα χαρτί το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι μπλόφα. Από την άλλη πλευρά όμως έγινε άλλη μια ζημιά όπως τότε που λέγαμε ότι θα βγούμε στις αγορές χωρίς ελέγχους και εκτοξεύτηκαν τα σπρέντς. Τώρα είχαμε και πτώση του χρηματιστηρίου και περαιτέρω αύξηση των σπρέντς και γενικότερη αναξιοπιστία της χώρας και θα έχουμε ένα εκλογικό σώμα το οποίο θα πορευτεί στο σκοτάδι κατά βάση διότι η κυβέρνηση προφανώς προσδοκά ότι επειδή υπάρχει όλη αυτή η ανασφάλεια μήπως έχει και κάποιο άλλο όφελος στις εκλογές και τουλάχιστον δεν ξέρω αν ελπίζουν να τις κερδίσουνε μήπως περιορίσουν την ήττα τους. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια σε τόσο κρίσιμες ώρες".

Ο κ. Τσίπρας Θα πρέπει να κάνει προσπάθεια να μην χάσει τις εκλογές , συμπλήρωσε ο κος Λούλης , υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς με τη στάση του να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές εκλογές θέλει να περάσει την καυτή πατάτα των μέτρων στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία – όπως είπε , δεν θέλει να κρατήσει ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Δεν θέλουν να χρεωθούν τη συμφωνία που πρέπει να κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λούλης χαρακτήρισε «διαχρονική παθογένεια του συστήματος να μην υπάρχει ακόμη και σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα συνεννόηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση»

Μάλιστα, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής ανέφερε παραδείγματα από την ευρωζώνη λέγοντας: "Στις χώρες που βρέθηκαν στην περιφέρεια και πιέστηκαν υπήρξε στοιχειώδης συναίνεση, υπήρξε συνεργασία. Όπου συνεργάστηκαν τα μεγάλα κόμματα μπόρεσαν να ξεπεράσουν την κρίση, εδώ από την αρχή οι αντιπολιτεύσεις τα παίζουν όλα τα ζάρια. Είναι χάνω- κερδίζεις ενώ δεν είναι έτσι, υπάρχει και ο τόπος τον οποίο δεν τον συνυπολογίζει πια κανένας. Το πρόβλημα είναι ότι αν ο Σαμαράς βγει και πει του Τσίπρα είσαι αναξιόπιστος διότι κάνεις αυτό και θα έχει δίκιο αλλά έχει κάνει και αυτός το ίδιο. Η αντιπολίτευση του στον Γ. Παπανδρέου...
Έχουμε φτάσει σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο επιλέγει το μικρότερο κακό το οποίο εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ , βασικά ο Τσίπρας θα κερδίσει δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα τις έχει κερδίσει με μια πολύ ασθενή στην καρδιά της εντολή, δεν έχουν σημασία τα νούμερα, πάρα πολύ γρήγορα κινδυνεύει και αυτός να υποστεί φθορά διότι δεν υπάρχει θετική ψήφος. Μπαίνουμε σε μια φάση πλέον που η αρνητική ψήφος είναι διάχυτη στο εκλογικό σώμα και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό".

Σχετικά με την πρόταση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για εθνική συναινετική λύση ο κος Λούλης σχολίασε: "Ότι πρέπει είναι αναμφίβολο αλλά το ζήτημα είναι ότι η μεν πλευρά του Τσίπρα πιστεύει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να κερδίσει τις εκλογές ο δε Σαμαράς πιστεύει ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναστρέψει το κλίμα, δεν του φτάνουν λίγοι μήνες συν - είναι φανερό- ότι δεν θέλουν να χρεωθούν την συμφωνία την οποία θα κάνουν. Αυτό είναι αδιανόητο διότι είναι η δική τους πολιτική η οποία εφαρμόστηκε".

Keywords
Τυχαία Θέματα