Για "ενιαία συμφωνία" μίλησε ο Βαρουφάκης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στην αίθουσα 223 της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Γιάννης Βαρουφάκης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Το αντικείμενο της συνάντησης δεν είναι άλλο από τη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για

τη συμφωνία, θυμίζει κατά πολύ τη διαδικασία που είχαν ακολουθήσει και οι άλλες κυβερνήσεις κατά το παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο ενημερώνοντας τους βουλευτές για μία ενιαία συμφωνία και όχι τμηματική, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει από το Σαββατοκύριακο και εκφράζει ουσιαστικά αυτό που ζητάει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι βουλευτές με τη σειρά τους ζήτησαν συνολική ενημέρωση για την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά με τον Γιάννη Βαρουφάκη να τους απαντά ότι στο στάδιο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να τα ξέρουν όλα.

Παναρίτη

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιλογής της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ, η οποία κατέρρευσε υπό το βάρος των αντιδράσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως την καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ήταν λάθος των βουλευτών που την "έκοψαν" καθώς πέρα από το βιογραφικό γνωρίζει άριστα τον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ.

ΦΠΑ

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί από το 13% στο 11% ενώ μίλησε εκ νέου για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με επιστροφή της διαφοράς στους μονίμους κατοίκους.

Τέλος έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ διαψεύδοντας έτσι σενάρια που κυκλοφόρησαν είτε για δύο είτε για τέσσερις κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα