Γαβριήλ, ένας ιεράρχης δάσκαλος!

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οσοι είδαν το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου τον κ. Αντώνη Σαμαρά, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του, Γεωργία, να εισέρχεται στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη της περιοχής, εξεπλάγησαν και απόρησαν, καθώς δεν συνηθίζεται πρωθυπουργός να δίνει το «παρών» σε τέτοια θρησκευτική τελετή.

Εκείνοι, ωστόσο, που γνωρίζουν την πορεία του νεαρού

ιεράρχη τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή ότι η παρουσία του Μεσσήνιου αρχηγού στη σημαντικότερη στιγμή της ιερατικής ζωής του κ. Γαβριήλ ήταν ουσιαστικά μια «οφειλόμενη» κίνηση από την πλευρά του, δεδομένου ότι ο νέος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ήταν καθηγητής της κόρης του, Λένας, στο Κολλέγιο Αθηνών. «Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του εκτιμούν ιδιαίτερα τον σεβασμιότατο, καθώς ως θεολόγος τα τελευταία χρόνια στο σχολείο του Ψυχικού έχει καταφέρει να μεταδώσει στα παιδιά τη σημασία της πίστης και τις αξίες της Ορθοδοξίας, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε γονιό που θέλει να αναθρέψει σωστά τα παιδιά του», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από το εσωτερικό του Κολλεγίου Αθηνών.

ΚΟΙΝΩΝΟΣ

Σημειώνεται ότι ο κ. Γαβριήλ δίδασκε Θρησκευτικά από το 2004 μέχρι το 2009 στο σχολείο των ισχυρών, όπως έχει χαρακτηρισθεί τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των μαθητών του ήταν οι γόνοι αρκετών γνωστών οικογενειών της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, όπως η κόρη του Κώστα Λαλιώτη, ο γιος του Πέτρου Ευθυμίου, ο γιος της Αννας Διαμαντοπούλου, η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο μικρότερος γιος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου.

«Ως εκπαιδευτικός του κολεγίου, δεν ήταν ένας ψυχρός λειτουργός, που μόλις τελείωνε το μάθημα εξαφανιζόταν. Γινόταν πολλές φορές κοινωνός των προβλημάτων και των προβληματισμών των μαθητών και με τη θεολογική του κατάρτιση προσπαθούσε να τους δώσει κατευθύνσεις για την επίλυσή τους», αναφέρουν πηγές από το κατεξοχήν σχολείο της αστικής τάξης της πρωτεύουσας.

Ο ρόλος του αυτός τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στους καθηγητές όσο στους μαθητές και στους γονείς τους. Δεν είναι τυχαίο πως παιδιά που τον είχαν καθηγητή παλαιότερα τον επισκέπτονταν μέχρι πρότινος στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου εκτελούσε χρέη πρωτοσύγκελλου.

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης του σχολείου, προσπαθούσε να «μυήσει» τους μαθητές του στα της θρησκευτικής διπλωματίας, φέρνοντάς τους σε επαφή με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) στη Γενεύη, πόλη στην οποία ο ίδιος είχε σπουδάσει. Κάθε χρόνο, μάλιστα, είχε καθιερώσει εκδρομή στην Ελβετία για επαφές και συναντήσεις με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΠΣΕ από όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ

Εκτός του ρόλου του εκπαιδευτικού, βέβαια, ο νέος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια και τον επίσημο ιερέα του Κολλεγίου, αναλαμβάνοντας όλες τις θρησκευτικές τελετές, όπως ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η θεμελίωση νέων κτιρίων εντός του campus και άλλες εκκλησιαστικές λειτουργίες στον ναό του σχολείου. Ο ίδιος αναλάμβανε, επίσης, να φέρνει σε επαφή τη διοίκηση του Κολλεγίου με ξένους εκκλησιαστικούς ηγέτες, ενισχύοντας το κύρος του σχολείου. Οπως όταν το 2011 ως μέλος αντιπροσωπίας του Κολλεγίου, μαζί με τη συνδιευθύντρια Π. Τσίγκου, συνάντησαν στη βρετανική πρεσβεία τον Προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπο Canterbury, Douglas Williams. «Από τη θέση αυτή βοήθησε αρκετά την Εκκλησία, αξιοποιώντας με την καλή έννοια κάθε γνωριμία του. Δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του άνθησαν τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και επεκτάθηκε το φιλανθρωπικό της έργο», αναφέρει καλά πληροφορημένη εκκλησιαστική πηγή.

Δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ο νεότερος σε ηλικία αρχιερέας είχε χαρακτηριστεί ως το δεξί χέρι του κ. Ιερώνυμου, λόγω της θέσης του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που ανέλαβε το 2009. Με πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, μεταπτυχιακό στο Πατριαρχικό Ινστιτούτο της Γενεύης, διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες του διεθνούς εμπορίου και εργασιακή εμπειρία στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συνεργάστηκε με την τότε επίτροπο της Ελλάδας Αννα Διαμαντοπούλου, αποτελούσε όλο το προηγούμενο διάστημα έναν από τους στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Στον χώρο της ιεροσύνης μπήκε στα 20 του, όταν χειροτονήθηκε διάκονος από τον νυν μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό. Το 2002 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ την ίδια περίοδο ήταν εισηγητής-γραμματέας στο γραφείο του τότε πρωτοσύγκελλου Θωμά Συνοδινού. «Εχοντας συνεργαστεί με τον Χριστόδουλο, αποτέλεσε το πρόσωπο που μετά την εκλογή Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο αποδυνάμωσε κάθε ρεβανσιστική τάση και διάθεση προς τους παλιούς συνεργάτες του Μακαριστού Προκαθημένου, συμβάλλοντας στην ισορροπία των καταστάσεων», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός της Αρχιεπισκοπής. Ο ίδιος θεωρείται άριστος γνώστης των διεθνών εκκλησιαστικών σχέσεων, δεδομένου ότι έχει υπηρετήσει ως συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος τον είχε εντάξει στην ομάδα προετοιμασίας της επίσκεψης του ιδίου στο Βατικανό, αλλά και του Πάπα Ιωάννη στην Αθήνα. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο κ. Γαβριήλ αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του «υπουργού» Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα