Έργα με γυμνά γυναικεία σώματα στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 26 Νοεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου «Ζωγραφική Απολογία», που διαρκεί ως τις 11 Ιανουαρίου 2015.

Ο Παύλος Σάμιος παρουσιάζει σ αυτή του την έκθεση για πρώτη φορά τα έργα που δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια περνώντας σε νέες θεματικές και ζωγραφίζοντας σε μεγάλες διαστάσεις. Στην πρώτη ενότητα «Ο ζωγράφος και το μοντέλο του» ο Παύλος Σάμιος μας ξεναγεί στον προσωπικό χώρο εργασίας του καλλιτέχνη, ενώ οι μνήμες από την αρχαιότητα τον κατακλύζουν. Σύμβολα όπως η θεά Αφροδίτη ή ένα ρωμαϊκό κεφάλι τον συντροφεύουν.

Στην επόμενη ενότητα με θέμα «Το γυμνό στην ιστορία», ο καλλιτέχνης επισκέπτεται το ατελιέ μεγάλων ζωγράφων και καταθέτει μια σπουδή πάνω στο γυναικείο γυμνό, το οποίο αντιμετωπίζει όχι αισθητικά, αλλά ως διαχρονικό σύμβολο ερωτισμού και δημιουργίας. Με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι ο έρωτας οδηγεί σε ύψιστες στιγμές καλλιτεχνικής ανάτασης και ολοκλήρωσης ο Παύλος Σάμιος εισβάλλει ειρηνικά στα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων, των Γκρέκο, Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ, Μανέ και συναντιέται με κορυφαία έργα τους τα οποία ενυπάρχουν στο βάθος των δικών του έργων. Το σύγχρονο γυμνό γυναικείο σώμα «συνευρίσκεται» με αντίστοιχες γυναικείες φιγούρες άλλης εποχής στο ίδιο έργο σε μια εικαστική συνομιλία που βαδίζει έξω από τα όρια του χρόνου και αναδεικνύει το γυμνό ως αιώνιο σύμβολο νεωτερικότητας και πάθους.

Επιμέλεια έκθεσης:Μαρία Ξανθάκου, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Συνστονισμός Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Επιμέλεια μονογραφίας: Μαρία Ξανθάκου
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I 210 3453111 I Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 5 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €2,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για τις σχετικές λεπτομέρειες http://www.benaki.gr/admission) I Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Φιλίνη: "Είμαι παιδί μου πειρασμός"

Δείτε ολόκληρη την σφίγγα της Αμφίπολης

Ελένη Μανακίδου: "Το χώμα "έκρυψε" τον ταφικό θάλαμο από αρχαιοκάπηλους" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Βρέθηκε ξύλινο γλυπτό σε έργα του Μετρό

Θεατρική παράσταση ετοιμάζει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Keywords
Τυχαία Θέματα