Ερχονται "λουκέτα" στην ιδιωτική τηλεόραση;

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιτρέψει αν γίνει κυβέρνηση, τη λειτουργία ΜΜΕ που είναι ζημιογόνα και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια εκτιμάται πως μπορεί να πλήξει άμεσα την ιδιωτική τηλεόραση. Κι αυτό διότι τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τους μετόχους τους να αρνούνται ή να μην έχουν να διαθέσουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλείονται σκληρές αποφάσεις, που θα οδηγήσουν

έως και στο κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του θα χρειαστεί να λάβει το Mega. Το ενδεχόμενο της συγχώνευσης του σταθμού με το Star επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς κανένας από τους μετόχους της «Τηλέτυπος» δεν βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Το κανάλι, για να καλύψει τις «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2014, θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, με τον ΔΟΛ και τον «Πήγασο» να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ετσι, η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να λάβει και νέο δάνειο και να συνεχίσει να εκπέμπει.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το σενάριο της συγχώνευσης του Mega με το Star, με ένα ολιγομελές προσωπικό, που θα διατηρεί σε λειτουργία και τα δύο νέα κανάλια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και «κατ’ εξαίρεση, και πάντοτε με την επιφύλαξη του ν. 3959/2011, επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών ή μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας». Επίσης, όπως προβλέπεται, οι επιχειρήσεις στα ΜΜΕ μπορούν «να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους, όπως διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις».

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσαν όσα δήλωσε στους «Financial Times» ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στους καναλάρχες. Οπως προκύπτει από αξιόπιστες πηγές, τα όσα υποστήριξε δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαία. Απεναντίας, φαίνεται ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός. Στην Κουμουνδούρου, βλέποντας και την προεκλογική συμπεριφορά των καναλαρχών, έκριναν σκόπιμο να στείλουν από τώρα τις σχετικές προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, στο στόχαστρο βρίσκονται οι Γιώργος Μπόμπολας και Μίνως Κυριακού. Από κει και πέρα, ενόχληση υπάρχει και για τον επιχειρηματία της ενέργειας Δημήτρη Κοπελούζο.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε τέλος στην πρακτική οι κυβερνήσεις να δίνουν δωρεάν τηλεοπτικές άδειες στους πολιτικούς φίλους τους. «Η ιδιοκτησία των media, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Σύμφωνα με τους «FT», ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμήσει τον έλεγχο που ασκούν οι ισχυροί στα ΜΜΕ, που συχνά κατηγορούνται ότι διαστρέφουν τον δημόσιο διάλογο.

Οπως είπε ο Γ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις εταιρείες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χορήγηση άδειας μετάδοσης σε έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό - κάτι που ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα κερδίσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα