Επίθεση Βαρουφάκη στο ΔΝΤ: Έχει σκοτεινή πορεία και είναι αναξιόπιστο

Tου Γιώργου Λυκουρέντζου

Σφοδρή επίθεση στους θεσμούς, φωτογραφίζοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους». Η αναφορά μάλιστα του κ. Βαρουφάκη ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

και από δω και πέρα θα πρέπει η χώρα να διαπραγματεύεται μόνο με ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν κατά πολλούς η ένδειξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δει το ΔΝΤ στην πόρτα της εξόδου. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι οικογενειακό θέμα εντός της Ευρώπης το οποίο πρέπει να λύσουμε εντός Ευρώπης» είπε λίγο αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών μη διστάζοντας να πει ότι το ΔΝΤ έχει σκοτεινή πορεία και ότι παρά το ότι ξεκίνησε με θετικές προθέσεις κατέληξε στην πλήρη αναξιοπιστία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS o κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η λύση των BRICKS μπορεί να παίξει επικουρικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας μετά από συμφωνία. «Δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια τέτοια συμφωνία. Όποιος το υποστηρίζει απλώς δεν γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα. Δεν θα βρούμε λύση εκτός ευρωπαϊκών θεσμών και εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκλήθηκε μάλιστα τεράστια ένταση όταν ο κ. Κασιδιάρης απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη είπε: «Είναι εύκολο να ζητάς λιτότητα και μετά να είσαι στη βίλα σου και να πίνεις κοκτέιλ παρά από εμάς που μετά από εδώ θα πάμε στη φυλακή». Η αναφορά του κ. Κασιδιάρη προκάλεσε την οργή του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος απάντησε: «Κύριε Κασιδιάρη δεν μπήκατε στη φυλακή για την αντίστασή σας στο Μνημόνιο. Για άλλο λόγο μπήκατε. Για εγκλήματα».

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού για το ΦΠΑ στα νησιά αποφεύγοντας ωστόσο να πει κάτι ξεκάθαρο. Προκάλεσε όμως τεράστια αίσθηση υποστηρίζοντας ότι ναι μεν ο ίδιος και η κυβέρνηση τήρησαν τη δέσμευσή τους προκειμένου να μην υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος όμως κανένας δεν μπορεί να δεσμεύεται για το διηνεκές: «Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν πέρα της προσωπικής δέσμευσης ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική θα είναι τέτοια που να συνάδει με τις αγωνίες των νησιωτών. Στη διαπραγμάτευση που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική Παρά τα ισχυρά μας επιχειρήματα για τα νησιά , βλέπουμε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τα προσπερνούν οι θεσμοί. Γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία να απελευθερωθούμε από τη μνημονιακή δέσμευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Ο Υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για το τι θα γίνει με το ΦΠΑ επεσήμανε όμως την ανάγκη για την εκπόνηση ενός συνολικού αναπτυξιακού πλαισίου για τα νησιά και εκεί να μελετηθούν οι τρόποι ενίσχυσης των νησιωτών τόσο εντός όσο και εκτός φορολογικού συστήματος.

Τέλος αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία: «Τις επόμενες ημέρες που ευελπιστούμε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα κλείσει και αυτό το ζήτημα. Οι επενδύσεις όμως πρέπει να είναι υψηλότερες. Η δέσμευση για επενδύσεις 23,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά αεροδρόμιο είναι πολύ χαμηλό. Επιθυμούμε μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους και σαφείς δεσμεύσεις για την τοπική οικονομία. Η νέα σύμβαση θα γίνει θετικότερη και για δημόσιο και για ιδιώτη. Ως οικονομολόγος όμως έχω προσωπικό πρόβλημα με την ιδέα ότι 14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρεία» κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα