Επίσημη επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ (15-16 Δεκεμβρίου 2013), δύο μήνες μετά την σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, υπό την συμπροεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών πραγματοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Moshe Ya’alon, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Shimon Peres.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ,

ο Δ.Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα έχει συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Τον Έλληνα Υπουργό θα συνοδεύσει στο ταξίδι του και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ενδεικτικό και αυτό των εξαιρετικά θερμών και σημαντικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο την τελευταία διετία και μερικές μόλις ημέρες μετά την επιστροφή των ελληνικών μαχητικών της ΠΑ, που συμμετείχε και διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Blue Flag” που πραγματοποιήθηκε για 14 ημέρες με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Ovda στην έρημο Νεγκέβ.

Με την επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, η Αθήνα εκφράζει τη βούλησή της για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, ιδιαιτέρως δε στους τομείς της θαλάσσιας ασφαλείας, της κυβερνοασφάλειας αλλά και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία έχει εξελιχθεί μέσα σε σύντομο χρονική διάστημα σε στρατηγικού επιπέδου και αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζεται από το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας του έτους 2014, που υπεγράφη τον περασμένο μήνα. Σε αυτό βλέπουμε να περιλαμβάνει 47 δραστηριότητες (28 στην Ελλάδα και 19 στο Ισραήλ), μεταξύ των οποίων πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, κοινή εκπαίδευση προσωπικού, αλλά και συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της ευρύτερης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, χθες o Ισραηλινός Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Daniel Levin Kas πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου με σκοπό την εξέταση ένταξης του Ισραήλ ως μέλος του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα