Επάγγελμα... πτηνοτρόφος

Της Στέλλας Νοβάκη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Αψύς, εκρηκτικός, με έντονη και χαρακτηριστική ντοπιολαλιά. Οι καυγάδες του επικοί, τόσο στη Βουλή όσο και στα τηλεοπτικά πάνελ. Αποτελεί τη φωνή του ΠΑΣΟΚ σε αγροτικά θέματα, καθώς υπήρξε αγροτοσυνδικαλιστής, αλλά και δηλώνει αγρότης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «δεν είμαι αγρότης γιαλαντζί. Βγάζω το κοστούμι και τη γραβάτα, φοράω τις γαλότσες μου και δουλεύω σκληρά».
Στα Γιάννενα τον φωνάζουν

«κοτοπουλά» και όλοι ξέρουν ότι μιλούν για τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, λόγω της πτηνοτροφικής μονάδας που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζοντας με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση. Πήρε τη μικρή επιχείρηση του πατέρα του και μετά τις σπουδές του στη Σχολή Υπομηχανικών ασχολήθηκε με την πτηνοτροφία, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες στην περιοχή του και να τροφοδοτεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό Ιωαννίνων.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ. Αν και λέγεται ότι «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», ωστόσο ο Μιχάλης Κασσής δεν φοβάται να τα… βάζει μαζί τους. Είναι ο «βασιλιάς της κότας» στα Γιάννενα και τα Σαββατοκύριακα, όταν οι βουλευτικές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν, επιστρέφει στο χωριό του και εργάζεται στο πτηνοτροφείο. Ο ίδιος δηλώνει εργάτης, καθώς η επιχείρηση ήταν στα χέρια της συζύγου του, η οποία κατά δήλωσή του «κάνει κουμάντο και όχι μόνο στην επιχείρηση», ενώ τώρα πέρασε στα χέρια του γιου του, Αριστείδη, ο οποίος σπούδασε γεωπόνος και εκτός από το πτηνοτροφείο διατηρεί και μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Μαζί με τον γιο του ο βουλευτής συχνά φορά τα ρούχα της δουλειάς και καλλιεργεί και τη γη του, προκειμένου να συμπληρώσει τα έξοδα της οικογενειακής επιχείρησης.
Ο ίδιος παρέλαβε από τον πατέρα του τη μικρή μονάδα στην Κρανούλα Ιωαννίνων και με σκληρή προσωπική δουλειά και με όλη την οικογένεια να συμμετέχει κατάφερε να δημιουργήσει δύο ακόμη μονάδες, με αποτέλεσμα σήμερα κάθε παραγωγή του να φτάνει τα 100.000 κοτόπουλα ανά εκτροφή.

ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ. Από το 1995 ο Μιχάλης Κασσής είναι ένας από τους πιο γνωστούς κοτοπουλάδες της περιοχής και με το ίδιο πάθος που δείχνει στην πολιτική -στην Αυτοδιοίκηση αρχικά και έπειτα στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής- εργάζεται για την οικογενειακή επιχείρηση. Την… κότα που κάνει το χρυσό αυγό όμως δεν την έχει ανακαλύψει.
«Οικονομικά η επιχείρηση θα έλεγα ότι μας αφήνει ένα καλό εισόδημα. Δεν ανακαλύψαμε την κότα που κάνει το χρυσό αυγό, αλλά μετριάζουμε τα έξοδα, που είναι αρκετά, με την πολύ σκληρή δουλειά από όλη την οικογένεια. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά παλεύουμε. Οταν έχεις καταφέρει να είσαι ανταγωνιστικός, όπως ο συνεταιρισμός στον οποίο προωθούμε τα προϊόντα μας, τότε εξασφαλίζεις και το εισόδημά σου. Οταν υπάρχει ανάγκη, πετάω τη γραβάτα και το κοστούμι, φοράω τις φόρμες και τις γαλότσες μου και δουλεύω κανονικά στη μονάδα. Οι δικές μου γαλότσες βέβαια δεν είναι σαν αυτές του Σταύρου Θεοδωράκη, με τα 80 ευρώ. Εγώ φοράω φτηνές μπότες, παλιές και φθαρμένες από τη δουλειά», λέει.

«ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ». Οσα χρόνια υπάρχει η πολιτική στη ζωή του υπήρχε και το πτηνοτροφείο και οι αγροτικές εργασίες. «Ακόμη κι όταν ήμουν δήμαρχος και τώρα που είμαι βουλευτής, τη δουλειά μου δεν την εγκατέλειψα. Οταν μπορούσα, επέστρεφα στο χωράφι και βοηθούσα την οικογένειά μου», αναφέρει.
Ειδικός στις κότες ο Μιχάλης Κασσής, κόβει από μακριά το μάτι του και τις «κότες» που συνάντησε στην πολιτική του καριέρα. «Δεν μπορείς να παραλληλίζεις το επάγγελμα του πτηνοτρόφου με την πολιτική και τη δημόσια ζωή, αλλά σίγουρα... κάποιοι θα υπήρξαν “κότες”. Εγώ πάντως “κότα” στην πολιτική μου καριέρα δεν υπήρξα ποτέ. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που συμβιβάζονται εύκολα. Τα πράγματα όμως στην πολιτική με τη συγκυρία της κρίσης είναι πολύ δύσκολα και πολλοί αποδείξαμε ότι δεν είμαστε... κότες».

«Δεν σώζεται το ΠΑΣΟΚ»
Ο Μιχάλης Κασσής αναφέρει ότι η σκληρή δουλειά στο πτηνοτροφείο μπορεί να είναι παραγωγική και να σε βγάζει από τα αδιέξοδα στην πολιτική, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν τα πράγματα βαλτώνουν. Η εικόνα που εισπράττει και ο ίδιος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σώζεται. Οπως λέει, δεν έχει λόγο να επιστρέψει ο Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο και σήμερα δεν υπάρχει εκείνη η ηγετική προσωπικότητα που είναι ικανή να εμπνεύσει και να ανασυγκροτήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δυστυχώς πάρα πολύ δύσκολα. Δεν σώζεται. Αυτό φαίνεται καθημερινά και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια αίσθηση όμως έχουμε και από την κοινή γνώμη. Οι εκλογές θα αποτελέσουν το ορόσημο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να επανέλθει. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα και για τη χώρα και για τον ίδιο. Η Κεντροαριστερά θα πρέπει να ανανεωθεί και σε πρόσωπα και σε δυνάμεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα κι ούτε φαίνεται πως θα υπάρξει η κατάλληλη προσωπικότητα, εκείνη η ηγετική μορφή που θα μπορούσε να εμπνεύσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα