Έπαιξαν μονότερμα τον Τσίπρα Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε στην οκταμερή συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ένα εχθρικό περιβάλλον που πιο πολύ έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη παρά για συζήτηση μεταξύ εταίρων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε μία γεύση για το τι θα συναντήσει στην επικείμενη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Το κλίμα ήταν εξ αρχής

φορτισμένο, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι διάλογοι που έγιναν στο στρογγυλό τραπέζι που κάθονταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάριο Ντράγκι.
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο για το κλίμα της συνάντησης θα ήταν «έπαιξαν μονότερμα τον Τσίπρα».

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και διάλογοι "φωτιά"

Το… location ήταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο που διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής. Άλλωστε κι αυτή μία μίνι Σύνοδος Κορυφής ήταν. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη αφού υπήρξε τις προηγούμενες μέρες τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων, το «δάκτυλο» Βαρουφάκη κλπ.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποκλίνει της... συνηθισμένης "φελλεληνικής" στάσης του και τονίζει: "Αλέξη, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τρόπο απαξιωτικό. Είναι εκπρόσωποι των θεσμών και πρέπει να τους παρέχετε ό, τι στιοχεία ζητούν", πριν εξαπολύσει τα "βέλη" του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη: "Καλό θα είναι να μιλήσεις στον υπουργό Οικονομικών, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους θεσμούς και για όσα λέει στις συνεντεύξεις του". Click4more: Spiegel: Σημαντική νίκη του Αλέξη Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στην Άνγκελα Μέρκελ: "Η Ελλάδα θέλει τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε διεθνείς συνεργασίες και θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα κατέχει στρατηγική θέση. Κυρία Μέρκελ, όπως γνωρίζετε το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό σε εταιρίες - κολοσσούς και σε κεντρικές υποδομές του κράτους", θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνέχεια απευθύνθηκε στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: "Κύριε Γιούνκερ. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη αλλά και από την άλλη", φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εκτρέψει την συμφωνία σε επίπεδα προ των εκλογών και να επιβάλει έλεγχο από την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα