Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου μετά από νέα έρευνα!

Του Νίκου Σίμου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα στοιχεία των νέων «τάσεων» από την έρευνα της MRB για τον ∆εκέµβριο στην πλειονότητά τους είναι αρνητικά και αναδεικνύουν την έµφαση που δίνει πλέον η κοινωνία στην υποβάθµιση του βιοτικού της επιπέδου. Το γεγονός αυτό έχει τις επιπτώσεις του στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπως και σε εκείνη της Νέας ∆ηµοκρατίας, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συγκυβέρνησης. Οι επιπτώσεις αυτές δικαιολογούν πλήρως τους φόβους του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή περί σοβαρού κινδύνου για

την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπως τους εξέθεσε στον κ. Σαµαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, οι οποίοι αναλύονται σε άλλες σελίδες των «Παραπολιτικών».

Σηµειώνεται ότι, συµφώνως προς πληροφορίες, τα στοιχεία της έρευνας δεν ήσαν σε γνώση του Μαξίµου, γεγονός που ενδεχοµένως επιβεβαιώνει άλλες πληροφορίες που έλεγαν πως υπάρχει δυσφορία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για τα αρνητικά αποτελέσµατα τελευταίων ερευνών της MRB, τα οποία πάντως αποτυπώνουν πλήρως την πραγµατικότητα στην ελληνική κοινωνία, χωρίς ψιµύθια.

Οπως προαναφέρθηκε, το µείζον ζήτηµα για τους Ελληνες πολίτες είναι πλέον η οικονοµία. Είναι χαρακτηριστικά δύο στοιχεία: Το πρώτο, ότι οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 80,4% ότι η οικονοµία βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Το δεύτερο, ότι από τους ψηφοφόρους της Ν.∆. ένα ποσοστό 47,4% την υποστηρίζει «κατ’ ανάγκην», καθώς εκφράζει σκεπτικισµό για την πολιτική της, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τους νεοδηµοκράτες ψηφοφόρους, αλλά θα την ψηφίσουν επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση!

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ». Πρέπει να επισηµανθεί ιδιαίτερα ότι ακόµη και οι ψηφοφόροι της Ν.∆. απαιτούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να αλλάξει τακτική η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και να θέσει «κόκκινες γραµµές». Αυτό σηµαίνει ότι έχει παγιωθεί η πεποίθηση στον λαό ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγµατευθεί µε την τρόικα όσο θα έπρεπε!

Ετσι, το 84,4% του συνόλου των ερωτηθέντων απαιτεί από την κυβέρνηση και τον κ. Σαµαρά να βάλει «κόκκινες γραµµές», ενώ αυτό απαιτεί και το 84,2% των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας! Σηµειώνεται ότι η απαίτηση αυτή συγκέντρωνε ποσοστό 78,2% τον περασµένο Ιούνιο και έχει σηµαντικά αυξηθεί σήµερα...

Είναι σηµαντικό, ακόµα, να τονισθεί ότι τους πολίτες τους διακατέχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους «αρνητικά συναισθήµατα», µε την απογοήτευση να καταλαµβάνει ποσοστό 66,3%, την οργή 50,8% και τον φόβο για το αύριο 43,8%.

Επισηµαίνεται ιδιαίτερα ότι έχει ανακοπεί η δειλή ανοδική πορεία των δεικτών που αναφέρονται (α) στην πορεία της χώρας και (β) στην προσωπική οικονοµική κατάσταση των πολιτών.

Ειδικότερα: 1) Το 93,2% αξιολογεί αρνητικά την κατάσταση της χώρας. 2) Το 93,7% αξιολογεί αρνητικά την οικονοµία και την πορεία της. 3) Το 77% έχει αρνητική εκτίµηση για την προσωπική του οικονοµική κατάσταση, ενώ περίπου στο ίδιο αρνητικό ποσοστό βρίσκεται η πρόβλεψή του για την προοπτική της προσωπικής του οικονοµικής κατάστασης.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Περίπου το 22% όσων δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της έρευνας δήλωσε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως στις οικονοµικές του υποχρεώσεις! Ενα 68,9% δήλωσε ότι ανταποκρίνεται µε πολύ µεγάλη δυσκολία. Σηµειώνεται ότι έναντι των στοιχείων της µέτρησης του περασµένου Ιουνίου, τα στοιχεία αυτά της αδυναµίας των πολιτών είναι αυξηµένα.

Χαρακτηριστικές της λαϊκής απόγνωσης είναι οι προτεραιότητες που έχουν οι πολίτες, τις οποίες απαιτούν να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Ο περιορισµός της ανεργίας είναι η πρώτη προτεραιότητα, µε ποσοστό 85,9%. Ακολουθούν:

Η προστασία του εισοδήµατος των πολιτών, µε ποσοστό 79,2%. Η εξασφάλιση της δηµόσιας υγείας και της ιατροφαρµακευτικής κάλυψης, µε ποσοστό 78,1%. Η ανάπτυξη της οικονοµίας, µε ποσοστό 77,5%. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων, µε ποσοστό 75,3%.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Οι πιο πάνω διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας έχουν φυσικά τις επιπτώσεις τους επί των κοµµάτων, κυρίως αυτών της συγκυβέρνησης. Τα στοιχεία της έρευνας είναι ενδεικτικά:

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και οριακά, µε 21,9%, έναντι 21% της Ν.∆. Βεβαίως, ως προς τον καταλληλότερο κοµµατικό σχηµατισµό για την αντιµετώπιση των προβληµάτων της χώρας, η Ν.∆. συγκεντρώνει 27%, προηγούµενη οριακά του ΣΥΡΙΖΑ µε 26,2%. Επίσης, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εµπιστοσύνη των πολιτών ως προς την οικονοµική πολιτική σε σχέση µε τον κ. Τσίπρα, µε ποσοστό 26,2%, έναντι 23,5%. Οµως, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπερτερεί σηµαντικά (µε 30,6%, έναντι 19,9% του κ. Σαµαρά) στα θέµατα της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και σε εκείνα της ∆ιαφάνειας (µε 25,5%, έναντι 19,6%).

Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός ότι για δεύτερη κατά σειρά έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης, µε ποσοστό 39,6%, έναντι 34,7% της Ν.∆. Το στοιχείο αυτό έχει τη σηµασία του διότι συµπίπτουν ως προς το πρώτο κόµµα τόσο η πρόθεση ψήφου όσο και η παράσταση νίκης. Υπενθυµίζεται σχετικά ότι στις εκλογές του 2000, ενώ η πρόθεση ψήφου έδειχνε πρώτη τη Ν.∆. του Κώστα Καραµανλή, στην παράσταση νίκης πρώτο ερχόταν το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σηµίτη.

Αλλες άµεσες επιπτώσεις από τη λαϊκή δυσφορία είναι οι εξής:

• Οι θετικές γνώµες για τον πρωθυπουργό περιορίζονται στο 23,7%, έναντι 23,5% για τον κ. Τσίπρα.

• Ο κ. Σαµαράς παραµένει στην πρώτη θέση ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, µε ποσοστό 36,2%, έναντι 32,4% του κ. Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, οι αρνητικές αξιολογήσεις για το έργο της κυβέρνησης διαµορφώνονται στο 78,8%. Σε σχέση, δε, µε τις λαϊκές προσδοκίες για την αποτελεσµατικότητα της κυβέρνησης, το 68,6% θεωρεί ότι είναι χειρότερη απ’ ό,τι προσδοκούσε, ενώ ένα 13,9% πιστεύει ότι είναι όσο κακή προέβλεπε.

• Επιπλέον, η στάση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας αξιολογείται αρνητικά, σε ποσοστό 71,3%, έναντι θετικής γνώµης 26,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα