Ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για όλες τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται, ζήτησε από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.

Κατά την πολύωρη αγόρευση της οδηγήθηκε στα συμπεράσματα ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης δεν αλλοίωσε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και ότι αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη που εντόπισαν τα

εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Χαρακτήρισε μάλιστα "προφάσεις εν αμαρτίες" τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι ενδεχομένως κάποιος τον παγίδεψε. Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη της που ο κατηγορούμενος δεν αναγνώρισε τις ευθύνες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει το δικαστήριο να τον δει με επιείκεια.

"Η λίστα πήγαινε για μήνες από γραφείο σε γραφείο. Ευτυχώς που δεν την έχασε και ο Βενιζέλος"

Καυστική ήταν η εισαγγελέας για την τύχη της λίστας αφού παραδόθηκε από τον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ιωάννη Δίωτη τόσο σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ όσο και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε αντίγραφο της λίστας για μήνες κλειδωμένο σε συρτάρι, όπως είπε.

"Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης παίρνει ενα USB από τον κατηγορούμενο χωρίς τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία έχουν χαθεί. Το ανοίγει στις 6/7/11. Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον υπηρέτη δυο αφεντικών, τον υπηρέτη δυο κυρίων. Βρίσκεται ανάμεσα στους δυο προϊσταμένους του. Τον πρώην που ειναι ο κ. Παπακωνσταντίνου και τον νυν που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Διώτης αντιγράφει το USB και παραδίδει ενα άλλο USB στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Μένει στο συρτάρι του 6-7 μήνες. Μετά (σ.σ. όταν ο Ε. Βενιζέλος φεύγει από το υπουργείο οικονομικών παίρνει μαζί του τη λίστα) μείνει στο συρτάρι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ για άλλους τόσους μήνες. Ξεσπάει ενα σκάνδαλο από δημοσιεύματα που αναρωτιούνται που ειναι η λίστα και τότε ο κ. Διώτης παίρνει τον Βενοζελο και του λεει "θυμάστε το στικάκι που σας είχα παραδώσει. Στείλτε το στον πρωθυπουργό. Εκείνοι ευτυχώς δεν το είχαν χάσει τουλάχιστον." Τότε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αφού πήγε το υλικό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, άρχισε ο πρώτος ουσιαστικός έλεγχος. Διαπιστώθηκε ότι το υλικό περιλάμβανε 2059 αρχεία Ελλήνων καταθετών.

"Έψαχνε Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου"

Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα αρχεία που φέρονται να έχουν ανοιχτεί ανάμεσα στα οποία τα ονόματα Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Ρόκας που εμφανίζεται και με την αναζήτησή του όρου ΚΟΖΑΝΗ. Το συνολικό ποσό των αρχείων που ανοίχτηκαν κατά την εισαγγελέα φτάνουν τα 1,3 εκατ. δολάρια. Η εισαγγελέας επισήμανε ότι οι αρχικές αναζητήσεις κινήθηκαν γύρω απο τα ονόματα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και αναρωτήθηκε "ποιος θα άνοιγε τυχαία τους φακέλους με αυτά τα ονόματα;"

"Εκείνη την περίοδο ούτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος ήξεραν τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, για τους οποίους υποστηρίζει ότι ενδεχομένως του φύτεψαν στοιχεία, παρά μόνο ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος" είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη σε τυχαία ανοίγματα φακέλων που αφορούσαν μόνο τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι έλειπαν τρία αρχεία που αφορούσαν συγγενείς του πρώην υπουργού επισημαίνοντας ότι στο δεύτερο CD που ήρθε από τη Γαλλία με ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ "με τον όρο αναζήτησης ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ εμφανόζονται οι δυο από τους τρεις φάκελους (των συγγενών Παπακωνσταντίνου) που έλειπαν" και προσέθεσε ότι "ούτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσαν να ξέρουν ότι στη λίστα υπάρχει κάποιος ονόματι Ροσωνης, συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου ωστε να τον αφαιρέσουν από τη λίστα για να βλάψουν τον κατηγορούμενο, όπως ισχυρίζεται."

"Έδωσε το USB στον Διώτη ενω είχε φύγει από το υπουργείο"

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχαν ανταλλάξει ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ι. Διώτης από τα οποία, κατά την άποψή της, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ "δεν είχε ιδέα για ότι συνέβαινε με τη λίστα. Δεν είχε καμία ενημέρωση." Από την αλληλογραφία αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελέα "επαληθευεται η κατηγορία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου όπως του την αποδίδει ο ανακριτής, ότι απέστειλε το USB στον κ. Διώτη στις 5 ή 6 Ιουλίου του 2011 ενω δεν ήταν πλέον υπουργός. Αν αυτό το στικάκι είναι νοθευμένο, κάνει χρήση του. Παραδίδει στον Δίωτη. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να πείσει με νύχια και με δόντια το δικαστήριο ότι παρέδωσε το υλικό ενω ήταν υπουργός."

"Ο Διώτης δεν έχει πειράξει τα αρχεία. Αν ήθελαν να τον βλάψουν θα άφηναν τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα"

Η εισαγγελέας είπε ότι ο Ι. Διώτης στις 8/7/11 έστειλε αντίγραφο του USB με τη λίστα στον Ευ. Βενιζέλο αλλά ο ίδιος κράτησε το πρωτότυπο που του είχε στείλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια ανέλυσε τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της αστυνομίας στον υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταλήγοντας στο συμπέρασμα: "Ο Ι. Διώτης δεν έχει πειράξει τα αρχεία που του δόθηκαν αρχικά" επισημαίνοντας ότι ενω εντοπίστηκαν ονομασίες αρχείων από τη λίστα, "πουθενά δεν βρέθηκαν τα ονόματα των αρχείων των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου."

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι "ο Ι. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στη διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του Παπακωνσταντινου. Αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Παπακωνσταντίνου όπως ο κ. Διώτης, ο κ. Βενιζέλος η όποιος άλλος, θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα, θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή και θα διέδιδε ότι πρόκειται για συγγενείς του κατηγορούμενου."
"Προφάσεις εν αμαρτίες οι ισχυρισμοί Παπακωνσταντίνου. Ο Διώτης ξέρει πολλά αλλά δεν μιλάει"

Ολοι οι ισχυρισμοί του κ. Παπακωνσταντινου ειναι προφασεις εν αμαρτίες", ειπε η εισαγγελέας της έδρας και πρόσθεσε: "Οτι η λίστα ήταν μυστική, οτι δεν μπροούσε να χρησιμοποιηθεί, οτι την εχασε... πιστευω οτι ολα ειναι προφάσεις. Ειδικα οτι δεν θα μπορούσαμε να κανουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία... αυτό και αν ήταν πρόφαση. Ο κ. Παπακωνσταντινου κατηγορεί αόριστα τον κ. Διωτη και τον κ. Βενιζέλο, ενώ έχει τις πραγματογνωμοσύνες και ξέρει τι λένε. Αλλωστε έχει και ιδιαίτερες γνώσεις. Εν τούτοις επιλέγει να λεει οτι δεν θυμάται. Δεν εδωσε στους συνεργάτες του να αντιγραψουν κανενα cd ούτε και το έδωσε στις γραμματείς του να το φυλάξουν. Οτι εκανε το έκανε μόνος του.... Θα τον βαραινε να κρατούσε το αρχικό cd με το συυνοδευτικό έγγραφο; Ούτε το πρωτοκόλλησε, ούτε τίποτα....Ολοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν απο μόνοι τους και πιστεύω οτι εκείνος είχε συμφερον να κάνει τη νόθευση τυ εγγραφου. Αναφέρθηκαν και οι τροποι που μπορεί να γίνει η νόθευση. Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει. Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο. Αυτά που καταγράφονται στο κατηγορητήριο ειναι το ελάχιστο αυτών που έχουν βεβαιωθεί."

"Να καταδικαστεί για όλα ο κατηγορούμενος"

"Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ενα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκει και πέρα η δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδω φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχτεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα και ειλικρινά αυτό που με λυπεί και μακάρι να ειναι τελευταίο αυτό, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περιπλανιόμουν όχι για τους προγόνους μας αλλά για το κράτος μας και τη διοίκηση μας και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό. Μου καλεί ντροπή ακόμα και η ονομασία της λίστας ως Λαγκάρντ και αισθάνθηκα παρά πολύ άβολα βλέποντας τα έγγραφα που συνόδευαν το δεύτερο CD από τη Γαλλία που αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε."

Keywords
Τυχαία Θέματα