Ένας Έλληνας στο Top20 των διαμορφωτών γνώμης του παγκόσμιου οινικού κλάδου!

Την Τρίτη 3 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην Νέο-Ζηλανδέζικη ιστοσελίδα «Social Vignerons» η λίστα με τους 20 επαγγελματίες της οινικής επικοινωνίας στον κόσμο που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στο διεθνές κοινό. Στη λίστα αυτή, ανάμεσα σε «ιερά τέρατα» του κλάδου, φιγουράρει και το όνομα του Έλληνα οινογράφου Θόδωρου Λέλεκα.

Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει μέσα, ιστοσελίδες, blogs αλλά και άτομα από όλο

τον κόσμο, έχει προκύψει με βάση μια σειρά από μετρήσεις και δείκτες που καταγράφουν και αξιολογούν την επιρροή τους μέσα από την ηλεκτρονική επικοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει ο δημιουργός της, ο καταξιωμένος Γάλλος οινολόγος και κριτικός οίνου Julien Miquel, η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει την επανάσταση στον τρόπο παραγωγής αλλά και διάδοσης τόσο γνώσης όσο και πληροφόρησης γύρω από το κρασί.

Με βάση την παρουσία αλλά και την διαδραστικότητά τους σε πολλά και διαφορετικά δίκτυα όπως Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram κλπ, δημιούργησε τη λίστα με τις βασικές πηγές γνώσης και επιρροής στον κλάδο του κρασιού παγκοσμίως, αυτούς που ο ίδιος ονόμασε «διαμορφωτές οινικής γνώμης» (wine influencers), καθότι θεωρεί ότι έχουν την δύναμη να συμβάλουν στην διαμόρφωση άποψης αλλά και καταναλωτικής συνείδησης του κοινού μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας τους.

Η λίστα περιλαμβάνει διακεκριμένους οινογνώστες και οινοκριτικούς από την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική, καθώς και μέσα που είτε γεννήθηκαν στο διαδίκτυο, είτε έκαναν έγκαιρα την μετάβαση σε αυτό. Στην λίστα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα «σκορ» αυτών που την απαρτίζουν, αλλά και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζουν στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ανήκουν και δραστηριοποιούνται.

Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιογράφος οίνου. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού «Οινοχόος» της εφημερίδας «Καθημερινή», ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας wine blogger. Είναι κριτής σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου και ειδικεύεται στην οινο-γαστρονομία και τον οινο-τουρισμό. Είναι ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας των επαγγελματιών της ηλεκτρονικής οινικής επικοινωνίας (digital wine communication) και τακτικός ομιλητής σε διεθνείς ημερίδες και συνέδρια. Είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου και Αποσταγμάτων (FIJEV), ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας που έγινε μέλος της πλέον «κλειστής» ένωσης οινογράφων του κόσμου, του Βρετανικού «Circle of Wine Writers».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «άρχισα να γράφω για το κρασί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα πριν από περίπου 10 χρόνια, γιατί ένιωσα πολύ νωρίς την ανάγκη να μοιραστώ με όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ τις συνεχείς απολαυστικές μου ανακαλύψεις στον μαγικό αυτό κόσμο. Αγκάλιασα πολύ γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί συνειδητοποίησα τη δύναμη και την αμεσότητα που έχουν στην μετάδοση γνώσης και πληροφόρησης, αλλά και στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος για το κρασί και την χαρά της ζωής που το περιβάλλει. Στην όμορφη αυτή πορεία έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω καθημερινά καινούρια πράγματα γύρω από το κρασί και έκανα καλούς νέους φίλους στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Βλέποντας το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Top20 διαμορφωτές γνώμης, συμπλήρωσε, «μπορεί να ακουστεί ‘κλισέ’, αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι στον πίνακα αυτόν φιγουράρει όχι το όνομά μου, αλλά η Ελλάδα, ανάμεσα σε κραταιές χώρες-αγορές, από τις οποίες προέρχονται επαγγελματίες με φήμη και επιρροή. Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο μιλώντας για το Ελληνικό κρασί, με στόχο να το φέρω πιο κοντά τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε απλούς οινόφιλους. Μετά από αυτήν την διάκριση, ελπίζω ότι θα έχω ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να συνεχίσω αυτήν την αποστολή».

Λόγω του περιεχομένου της, αλλά και του αντικειμένου αυτών που περιλαμβάνει, από την στιγμή που ανακοινώθηκε, η λίστα με τους «Top20 Wine Influencers» έχει ήδη αναδημοσιευτεί σε ιστοσελίδες, blogs, προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλπ, κάνοντας έτσι ήδη τον γύρο του κόσμου!

Keywords
Τυχαία Θέματα