Εμφύλιος στην οικογένεια Παπανδρέου

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου του 2004 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινούσε τη μεγάλη πορεία προς τον λαό με αφετηρία την οικία της οικογένειας στο Καστρί και τελικό προορισμό τη γενέτειρά της, το Καλέντζι Αχαΐας. Εχοντας πάρει ανήμερα των Φώτων το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Κώστα Σημίτη στην οικία του τελευταίου, στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, ο Γιώργος Παπανδρέου

ήθελε να δώσει φαντασμαγορική διάσταση στον προεκλογικό αγώνα που σχεδίαζε για να αντιμετωπίσει τον Κώστα Καραμανλή, έχοντας ως μεγάλο ατού την επικοινωνιακή διαχείριση της μόνης περιουσίας που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλαδή του επιθέτου του. Με συνθήματα «Σήκω, Ανδρέα, για να δεις το παιδί της αλλαγής» και «Γιώργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα», ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανιζόταν ως «άξιος» συνεχιστής της πολιτικής δυναστείας, διεγείροντας τα συναισθηματικά ανακλαστικά των οπαδών του πατέρα του και του παππού του.

Εκείνη την ημέρα, σύσσωμη η οικογένεια ξεκίνησε από το Καστρί, ενώ ένα κομβόι από εποχούμενους οπαδούς, που πολλαπλασιάζονταν σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και την Κορίνθου-Πατρών, τους ακολούθησε μέχρι το Καλέντζι. Μετά από μια σύντομη ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τα αδέλφια του, τις συζύγους τους, τα παιδιά του και τα ανίψια του κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του «Γέρου της Δημοκρατίας» για μια «οικογενειακή» φωτογράφηση, που υποδήλωνε την «αντεπίθεση» της πολιτικής αυτοκρατορίας της οικογένειας.


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια. Η οικογένεια Παπανδρέου κατάφερε να επιβληθεί στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξασφάλισε την ηγετική κυριαρχία του απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ως πρωθυπουργός δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο επί των ημερών του σήμανε και την αρχή του τέλους της πρωθυπουργικής του θητείας.

Η τελευταία απόφασή του, να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ήταν αποτέλεσμα δραματικών διαβουλεύσεων με την οικογένειά του. Τα αδέλφια του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε την απόλυτη στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς άλλοι τον προέτρεπαν να περιμένει την ήττα του Ευ. Βενιζέλου στις εθνικές εκλογές και μετά να κινηθεί εναντίον του και άλλοι απλώς του εφιστούσαν την προσοχή για την περίπτωση που η ίδρυση ενός νέου κόμματος υπό την προεδρία του δεν είχε προοπτικές σημαντικής επιτυχίας, με συνέπεια να «τσαλακωθεί» το όνομα της οικογένειας και να τερματιστεί άδοξα ο πολιτικός της βίος.


Επιφυλακτικοί στην αρχή ήταν ο αδελφός του, Νίκος, η σύζυγός του, Αντα, αλλά και τα δύο του παιδιά, Ανδρέας και Μαργαρίτα.

Οι ενστάσεις των παιδιών του σχετίζονταν με το ότι δεν θα «άντεχαν ένα ακόμη σίριαλ προβολής και κυνηγητού από τους δημοσιογράφους». Μάλιστα, ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέας, εκνευρίστηκε όταν είδε να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του πατέρα του στην Αχαΐα, ενώ η κόρη του, Μαργαρίτα, στην παρούσα φάση έχει αφοσιωθεί στην προώθηση της ακαδημαϊκής της καριέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική δεν την απασχολεί για το μέλλον, καθώς αυτή είναι και η επιθυμία της μητέρας της.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Η Αντα Παπανδρέου αρχικώς ανησυχούσε μήπως η απόφαση του συζύγου της να αναλάβει το ρίσκο της δημιουργίας νέου κόμματος απέβαινε μοιραία για την οικογένεια στην περίπτωση που δεν εξασφάλιζε την παρουσία του στη Βουλή. Αντίστοιχο προβληματισμό είχαν διατυπώσει και τα αδέλφια του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος και Αντρίκος, καθώς ήταν της άποψης ότι έπρεπε να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες για τη «μεγάλη επιστροφή».

Εκείνη πάντως που ήταν θιασώτης της ιδέας να μην κάνει πίσω ο Γιώργος Παπανδρέου και να σχεδιάσει αμέσως την πολιτική του αντεπίθεση ήταν η αδελφή του, Σοφία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η μόνη που προπαγάνδιζε ανοιχτά την επιστροφή του αδελφού της, καθώς θεωρούσε ότι είχε εκπαραθυρωθεί άδικα τόσο από την πρωθυπουργία, το 2011, όσο και από την προεδρία του κόμματος. Η Σοφία Παπανδρέου, που είναι και γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Τορόντο, τα τελευταία δύο χρόνια έκανε τα πάντα για να κρατήσει τους εκεί ομογενείς στη γραμμή της παπανδρεϊκής λογικής για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Τον ενθάρρυνε η μητέρα του

Ο Νίκος και ο Αντρίκος Παπανδρέου, όταν κατάλαβαν ότι ο αδελφός τους Γιώργος δεν επρόκειτο να κάνει πίσω, αλλά θα προωθούσε τη δημιουργία νέου κόμματος, αξιοποίησαν όλες τις πολιτικές και επιχειρηματικές τους γνωριμίες, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθειά του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παπανδρέου, που είναι και ο άνθρωπος που διατηρεί μεγάλη επιρροή και έχει σημαντικές σχέσεις με εγχώρια και διεθνή οικονομικά λόμπι, ανέλαβε την ευθύνη να γνωστοποιήσει σε επιχειρηματικούς κύκλους τις προθέσεις του αδελφού του. Τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ενθάρρυνε και η μητέρα του, Μαργαρίτα η οποία θεωρεί ότι ο γιος της και η οικογένειά της συκοφαντήθηκαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που διακινούσαν «ανυπόστατες» πληροφορίες σε βάρος εκείνης και των παιδιών της. Η ίδια στον πόλεμο που εξαπολύθηκε εναντίον της οικογένειας δικαιώθηκε απέναντι σε όσους την έφεραν να έχει συμμετοχή στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ ο γιος της Αντρίκος Παπανδρέου κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα