Ελληνικό Σήμα Ποιότητας

Η υιοθέτηση του Ελληνικού Σήματος είναι μια επωφελής πρωτοβουλία, για τους Έλληνες καταναλωτές, διότι θα μπορούν να επιλέγουν με βεβαιότητα προϊόντα που θα είναι πραγματικά ελληνικά και χωρίς να πέφτουν θύματα ελληνοποιήσεων. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους Ελληνες παραγωγούς να προωθούν τα προϊόντα τους, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, τα οποία θα είναι ελληνικά σε κάθε επεξεργασία με τη σφραγίδα του κράτους.

Με το σήμα ποιότητας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε την εγχώρια παραγωγή μας στην εξωτερική αγορά, να δώσουμε ένα ελληνικό διαβατήριο στα προιόντα μας

και να βάλουμε μια σφραγίδα γνησιότητας προκειμένου να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις εξαγωγές μας. Είναι μια προσπάθεια που έχει προστιθέμενη αξία και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του ελληνικού σήματος ποιότητας, βάζοντας την παραγωγή της πατρίδας μας, πάνω απ'όλες τις προτιμήσεις μας.

Το ελληνικό σήμα θα αποτελέσει ένα όπλο ενθάρρυνσης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και της εμπορικότητας της εγχώριας παραγωγής. Κυρίως όμως θα αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα της λανθασμένης νοοτροπίας του ανώνυμου "no-name", που υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Η δημιουργία για πρώτη φορά ενός σήματος το οποίο θα πιστοποιεί την ελληνική προέλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να στραφεί στα ελληνικά προιόντα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη αγορά της χώρας του.

Τα ελληνικά προϊόντα, οι ελληνικές υπηρεσίες θα μπορούν με σφραγίδα γνησιότητας να είναι παρόντα και παρούσες στην παγκόσμια αγορά, θα μπορούν επί ίσοις όροις να διεκδικούν την θέση τους στο ράφι, να διεκδικούν την θέση τους στην παγκόσμια κατανάλωση. Η ταυτότητα της ελληνικής παραγωγικής ικανότητας και ποιότητας δινει την ευκαιρία στους εξαγωγείς είτε είναι παραγωγοί, είτε βιομήχανοι, είτε έμποροι να είναι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Με τον Ν.4072 αποκτήσαμε πλέον ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο ήταν αντικείμενο διαβούλευσης του ΥΠΑΑΝ με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αρκετούς μήνες και είναι πλέον το μοναδικό και πρωτοπόρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απόδοσης σήματος προέλευσης. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένη, καθόλου δαπανηρή για την κάθε επιχείρηση και αφορά σε κάθε κλάδο, με αρχή τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά. Σε συνεργασία με τη Κομισιόν δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών με πολύ απλές διαδικασίες, ενώ το σήμα απονέμεται σε κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών, όχι σε επιχειρήσεις.

Το ελληνικό σήμα, δεν θα σταματάει σε εμπόδια εθνικών νομικών πλαισίων σημάτων, όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή στον Καναδά, αλλά εξαιτίας της μεθόδου που θα απονέμεται, θα μπορεί να χρησιμοποιείται από κάθε προϊόν ή κάθε υπηρεσία που παράγεται στη χώρα μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οτι η αναγνώριση έγινε πάνω σε συμβατή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν οι εμπλοκές που υπήρχαν στο παρελθόν σε σχέση με τη χρήση ελληνικών σημάτων.

Υπάρχουν ήδη δύο αποφάσεις υπογεγραμμένες για το γάλα και για τα αλκοολούχα ποτά από όπου και ξεκινάει η διαδικασία. Οι εταιρείες που θέλουν να πάρουν το σήμα για τα γαλακτοκομικά έχουν τον κανονισμό του "ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ" ο οποίος είναι ο φορέας που θα κάνει την απονομή του σήματος με κόστος 50 ευρώ, ενώ για τα αλκοολούχα που θα είναι το Γενικό Χημείο του κράτους το κόστος είναι μηδενικό και η διάρκεια μόνο ετής. Επομένως όσες εταιρείες επιθυμούν, τα προϊόντα τους να κυκλοφορούν με το ελληνικό σήμα, να υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο, που θα αποδεικνύει γιατί, το προϊόν τους δικαιούται με βάση τον κανονισμό, το σήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, σε πολύ λίγες μέρες από την αίτηση θα μπορούν να παίρνουν την άδεια.

Βεβαίως είναι απαραίτητο να προχωρήσει η εκπόνηση κανονισμών και σε πολλά άλλα προϊόντα, ώςτε να μην χαθεί άλλος χρόνος. Η συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς έχει ξεκινήσει ήδη για τα ελαιοκομικά προϊόντα και θα ακολουθήσουν αυτά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα όπως το μέλι, τα όσπρια, ζυμαρικά και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων που θα κυκλοφορούν με σήμα. Ανάλογα με τον κανονισμό και με τον φορέα απονομής πιστοποίησης υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός που παρακολουθεί κατά πόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ελληνικά. Και ο μηχανισμός αυτός από προϊόν σε προϊόν ή από υπηρεσία σε υπηρεσία ποικίλει και διαφοροποιεί το κόστος.

Στο πλαίσιο του marketing μια επιμέρους αλλά σημαντική διάσταση έχει πάντα να κάνει και με τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Σε αυτό το σοβαρό θέμα η παρέμβαση πρέπει να γίνεται, σε αρμονία με το Κοινοτικό Δίκαιο. Όποιος λοιπόν θέλει να πάρει ελληνικά προϊόντα, οποίος θέλει να αγοράσει κάτι ελληνικό, είτε είναι Έλληνας και ζει στην Ελλάδα, είτε Έλληνας ομογενής, είτε τουρίστας, θα μπορεί να το κάνει με τη σιγουριά της σφραγίδας από την Ελληνική Πολιτεία, ότι το προϊόν είναι πράγματι ελληνικό.

Η επί δεκαετίες νοοτροπία του «φασόν και του χύμα», η οποία έχει καταδικάσει οικονομικά σοβαρούς τομείς της ελληνικής παραγωγής εξαιτίας αυτής της αντίληψης, πρεπει να καταπολεμηθεί και το ελληνικό σήμα είναι ένα δυνατό εργαλείο, για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία επενδύοντας σε αυτό. Οι παραγωγός πρέπει να προβάλλει στο προϊόν την ιχνηλασιμότητα, και ο καταναλωτής να την αναζητά, να καταλαβαίνει αν τα λεφτά που δίνει για ένα προϊόν ανταποκρίνονται στην ποιοτική του προδιαγραφή και στην αξία που θέλει να αγοράσει "value for money".

Το ελληνικό εμπόριο θα συμμετάσχει σύσσωμο, σε όλα τα στάδια της συμμετοχικής διαδικασίας ώστε να την αγκαλιάσουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές, αλλά και κυρίως για να να μάθουν όλοι οι Έλληνες, ότι έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία προώθησης των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει προστιθέμενη αξία στη συνολική εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να βγούμε από την πολυετή ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα