Ελληνίδες νταντάδες στο Λονδίνο

Από την Κέλλυ Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Με όπλο την αγάπη τους για τα παιδιά και την ανάγκη να προσφέρουν εργασία σε Έλληνες που βρίσκονται στο Λονδίνο, η Έλενα Τσόκα και η Φένια Αττιλάκη δημιούργησαν πριν από περίπου ένα χρόνο ένα πρακτορείο εύρεσης ελληνίδων νταντάδων ονόματι «Greek Nannies». Πρόκειται για μια… μικρή αγκαλιά για ελληνικές οικογένειες που ζουν ήδη στο Λονδίνο αλλά και για μεικτές που τις ενδιαφέρει η διατήρηση της ελληνικότητας στο σπίτι τους.

Όπως εξηγούν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» οι δύο κυρίες και δημιουργοί του greeknannies,

η ιδέα γεννήθηκε το 2012 στη βρετανική πρωτεύουσα όπου και ζουν τα τελευταία χρόνια. Η Έλενα μετακόμισε εκεί το καλοκαίρι του 2011 , αφήνοντας πίσω της μια πολυετή καριέρα στην αρχιτεκτονική ενώ η Φένια βρίσκεται στην πόλη τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, από την ημέρα δηλαδή που μετακόμισε εκεί για μεταπτυχιακές σπουδές.

« Ανέκαθεν λατρεύαμε τα παιδιά και αποφασίσαμε να στήσουμε μια εταιρία για ελληνίδες νταντάδες – παιδαγωγούς που εκτός από τη φροντίδα των παιδιών θα αναλαμβάνουν και την εκμάθηση της ελληνικής παράδοσης μέσα από διάφορα παραμύθια και τραγούδια», δηλώνουν.

Σε χρόνο ρεκόρ

Το στήσιμο του πρακτορείου τους στο Λονδίνο διήρκησε μόλις δύο μέρες αφού όλα έγιναν ηλεκτρονικά μακριά από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες της ελληνικής πραγματικότητας. « Δε χρειάστηκε να επισκεφτούμε καμία δημόσια υπηρεσία, να στηθούμε σε ουρές ή να προσκομίσουμε δεκάδες χαρτιά. Τα πάντα έγιναν μέσω του λογιστή μας ο οποίος χρειάστηκε μόνο κάποια στοιχεία για την ταυτοποίηση των προσώπων μας. Δυστυχώς η διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες είναι τεράστια και το αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα αν έχει ζήσει και τις δυο πραγματικότητες», μας λένε.

Μπορεί η εταιρία να μην έκλεισε ακόμη χρόνο, αλλά τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες αγκάλιασαν τις Greek nannies με ιδιαίτερη θέρμη. « Οι γονείς χαίρονται πάρα πολύ διότι μπορούν μέσα από μια οργανωμένη κατάσταση να βρουν ανθρώπους να φροντίζουν τα παιδιά τους τις ώρες που εκείνοι λείπουν από το σπίτι», υπογραμμίζουν τονίζοντας πως η επιλογή των υποψηφίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αντικείμενο των σπουδών τους να σχετίζεται με τα παιδαγωγικά είτε να διαθέτουν πολυετή εμπειρία σε ανάλογες θέσεις. Κάποιες κυρίες πιστεύουν πως επειδή είναι οι ίδιες μητέρες, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης δουλειάς. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, διότι αλλιώς είναι να μεγαλώνει κανείς τα δικά του παιδιά και αλλιώς τα ξένα. Άλλωστε όταν ένας γονιός απευθύνεται σε πρακτορείο νταντάδων, περιμένει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών», εξηγούν.

Η αγάπη για τα παιδιά είναι σημαντικό προσόν για την πρόσληψη στο πρακτορείο νταντάδων.

Όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές, οι εμπνεύστριες τους Greek nannies υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν αξιοπρεπή μισθό με τον οποίο κάποιος μπορεί να ζήσει στο Λονδίνο, αρκεί να αγαπά πραγματικά τη δουλειά της νταντάς και την επαφή με τα παιδιά και όχι να την βλέπει απλά ως μια πηγή εισοδήματος. «Πρόκειται για μια αρκετά απαιτητική δουλειά με πολλές ευθύνες. Οι αμοιβές κυμαίνονται από 8 έως 11 λίρες την ώρα, πράγμα που σημαίνει πως κάποια νταντά που εργάζεται full time όλη την εβδομάδα μπορεί να ζήσει από τη δουλειά αυτή. Εκείνο που για εμάς όμως έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι να αποτελεί την εύκολη λύση ώσπου να βρουν κάτι άλλο», διευκρινίζουν.

«Δεν γυρίζουμε στην Ελλάδα»

Μπορεί ο φόρτος εργασίας των κοριτσιών να είναι μεγάλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύουν να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στη γενέτειρά τους. Όπως μας λένε, υπάρχουν στιγμές πως νοσταλγούν τη χώρα τους και τους ανθρώπους της αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γύριζαν πίσω. « Μας λείπουν οι δικοί μας και οι ομορφιές της χώρας μας, αλλά δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το ελληνικό κράτος. Αυτή τη στιγμή δεν σκαφτόμαστε καθόλου το ενδεχόμενο να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα, στο μέλλον όμως κανείς δεν ξέρει», αναφέρουν και συνεχίζουν : « Πολλοί θεωρούν πως το να είσαι στο εξωτερικό είναι ευκολότερο από το να ζεις στην Ελλάδα. Είναι ουτοπικό να θεωρούμε πως υπάρχουν εύκολες και δύσκολες χώρες. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αναμφισβήτητα έναν βαθμό δυσκολίας παραπάνω, όμως όταν τα πράγματα φθάνουν στον πάτο, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ανέβουν προς τα πάνω. Ελπίζουμε πραγματικά πως η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί κα τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο», καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα