Ελικόπτερα Super Puma διέσωσαν 22 ναυτικούς στην Άνδρο

Μετά τους 18 ναυτικούς που είχαν διασωθεί από τα ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, πριν λίγη ώρα μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια στην ξηρά από πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι τελευταίοι τέσσερις ναυτικοί, οι οποίοι είχαν μείνει πάνω στο υπό σημαία Κύπρου φορτηγό πλοίο “Goodfaith”, που λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας είχε προσαράξει στα βράχια στη Βορειοδυτική ακτή της Άνδρου στο Στενό του Καφηρέα.

Προηγουμένως με διαδοχικές πτήσεις

ελικοπτέρων Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν διασωθεί άλλοι 18 συνάδελφοί τους, μέλη του πληρώματος του σκάφους, έπειτα από σχετική εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ,), και σχετική εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου. Ο έλεγχος της όλης επιχειρήσεως τελούσε από το ΕΚΣΕΔ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα στην επιχείρηση διασώσεως του πληρώματος του φορτηγού πλοίου “Goodfaith”, από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων διατέθηκαν, τα παρακάτω μέσα:

-- Μία φρεγάτα, (Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟ» ), που αποτελούσε το σκοπούν πλοίο του Στόλου και διατάχθηκε να σπεύσει στην περιοχή.

-- Μία ακόμα φρεγάτα, η Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία διατάχθηκε να αποπλεύσει πάραυτα από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και να σπεύσει στην περιοχή. Αργότερα, οι διαταγές αυτές για τις δύο φρεγάτες ανακλήθηκαν, όταν διαπιστώθηκε αφενός ότι το πλοίο δεν υπήρχε φόβος να βυθιστεί, καθώς είχε «βγει έξω» στα βράχια της ακτής, και αφετέρου οι 18 από τους 22 ναυτικούς είχαν διασωθεί από τα ελικόπτερα της ΠΑ.

-- Τρία ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ, που έδρασαν διαδοχικώς από Ελευσίνα, Χίο και Λήμνο.

Το πρώτο πρώτο Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος στις 04:35 και στις 05:45 διέσωσε ένα μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου “Goodfaith”. Λόγω του σφοδρού μετώπου κακοκαιρίας, που επικρατούσε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ελικόπτερο δεν μπορούσε να επιχειρήσει περισσότερο στην περιοχή και επέστρεψε στην Ελευσίνα, όπου και αποβίβασε τον ναυτικό.

Ακολούθως ανέλαβε δράση το Super Puma ετοιμότητος από τη Λήμνο, όπου στην πρώτη του πτήση διέσωσε 10 ναυτικούς, τους οποίους και αποβίβασε – στις 08:30 – στο ελικοδρόμιο της Άνδρου, για να επανέλθει και να «ανεβάσει και άλλους επτά ναυτικούς στις 09:09. Ακολούθως πέταξε προς την Ελευσίνα, όπου και προσγειώθηκε στις 10:02 όπου και αποβίβασε τους ναυτικούς που μετέφερε και ανεφοδιάστηκε, πριν επιστρέψει πάλι στη Λήμνο. Στο μεταξύ για τους υπόλοιπους τέσσερις είχε απογειωθεί το ελικόπτερο ετοιμότητος Super Puma από την Χίο αλλά τελικώς δεν χρειάστηκε να επέμβει αφού – ως προελέχθη – στην αρχή, η διάσωσή τους πραγματοποιήθηκε από πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα