Εκτός "Ευρώπης" ο Θέμης Αλαφούζος

Σε τροχιά οριστικού διαζυγίου έχουν εισέλθει οι δύο μεγαλομέτοχοι του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη», μετά την απόφαση του εκδότη της «Καθημερινής», Θέμη Αλαφούζου, να αποχωρήσει από τα διοικητικά δρώμενα της επιχείρησης. Οπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, το κλίμα στις σχέσεις των Μπόμπολα – Αλαφούζου ήταν ιδιαίτερα βαρύ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επί της ουσίας, υπήρχε σοβαρή διάσταση απόψεων σχετικά με τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η εταιρεία. Συγκεκριμένα, το αφεντικό του «Εθνους» κινείται

εδώ και αρκετό καιρό προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης με το πρακτορείο διανομής «Αργος» των Ψυχάρη - Φιλιππόπουλου. Επ’ αυτού μάλιστα είχαν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις, που είχαν ως στόχο σε πρώτη φάση τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των δύο πρακτορείων. Αν και αρχικώς ο κ. Αλαφούζος έδειχνε να συμφωνεί με το συγκεκριμένο πλάνο, εσχάτως εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, προβάλλοντας βέτο και για πρόσωπα που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις στο «Ευρώπη».

ΟΙ ΤΡΙΒΕΣ. Για παράδειγμα και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκδότης της «Καθημερινής» -που είχε προσέλθει με τον στενό συνεργάτη του, κ. Αγραφιώτη- έθεσε θέμα απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, εκπροσωπεί το «Ευρώπη» στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τη διοίκηση του «Αργους». Με απλά λόγια, ο Αλαφούζος απέρριψε κάθε συνέργεια, γεγονός που, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Φώτη Μπόμπολα. Μάλιστα, ο τελευταίος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους, κατέστησε σαφές ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει, και ο οποίος προβλέπει συνέργειες σε όλα τα επίπεδα με το «Αργος», θα προχωρήσει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για κοινά υποπρακτορεία στην επαρχία, ενώ θα υπάρξει και σταδιακή ενοποίηση του «στόλου» που διαθέτουν τα δύο πρακτορεία διανομής.

Η πλευρά Μπόμπολα έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος της και τους υπόλοιπους μικρομετόχους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η ενοποίηση υπηρεσιών κ.ά. αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην παρούσα φάση, η μετοχική σύνθεση του «Ευρώπη» έχει ως εξής: «Καθημερινή» 26,30%, «Πήγασος» 26,53%, «Τεχνικές Εκδόσεις» 13,12%, «Ημερησία» (σ.σ. συμφερόντων Μπόμπολα) 10,09%, Θ. Νικολαΐδης «Φως των Σπορ» 5,00%, «Ναυτεμπορική» 5,90%, PMP MEDIA A.E., Νικόλαος Μπακατσάς 4,02%, ενώ υπάρχουν και τρεις ακόμη μέτοχοι με ποσοστά από 0,5% έως 1,0%.

ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ. Οπως είναι λογικό, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει από δω και πέρα ο κ. Αλαφούζος. Η απάντηση επ’ αυτού μόνο εύκολη δεν είναι. Επί του παρόντος, θα παραμείνει στο «Ευρώπη», σχεδιάζοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός τρίτου πρακτορείου, αφού, όπως λέει, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί το άτυπο μονοπώλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά το παρελθόν ο εκδότης της «Καθημερινής» είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο, διανέμοντας τα έντυπά του με αυτόνομο πράκτορα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Keywords
Αναζητήσεις
θεμης αλαφουζος βιογραφικο
Τυχαία Θέματα