Έκπτωτο κήρυξε τον Γιανουκόβιτς το ουκρανικό κοινοβούλιο

Εκπτωτο κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ορίζοντας παράλληλα την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στη χώρα για τις 25 Μαΐου.

Μετα την αποχώρηση του Ουκρανού προέδρου από το Κίεβο και την άρνησή του να παραιτηθεί, το κοινοβούλιο κήρυξε με 328 ψήφους σε σύνολο 450 βουλευτών, ανίκανο τον Γιανουκόβιτς να συνεχίσει τα συνταγματικά του καθήκοντα.

Ορθιοι οι βουλευτές χειροκρότησαν την απόφαση και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Ενώπιον

των βουλευτών, ο νεοδιορισθείς από την αντιπολίτευση πρόεδρος της Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τα συνταγματικά του καθήκοντα, γεγονός που απειλεί τη λειτουργία του κράτους, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας

Οι βουλευτές παρουσίασαν την πρόταση για την καθαίρεση του Γαινουκόβιτς επικαλούμενοι τον κίνδυνο μαζικής παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι ο Ουκρανός προεδρος παραιτήθηκε των υποχρεώσεών του με αντισυνταγματικό τρόπο και πλέον είναι ανίκανος να συνεχίσει τα καθήκοντά του.

Αποφασίστηκε τέλος η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου, αντί το Μάρτιο του 2015 όπως ήταν προγραμματισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα