Έκλιναν το γόνυ οι Ευέλπιδες στους νεκρούς του Διστόμου

Επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στον τόπο του μαρτυρίου του Διστόμου Βοιωτίας πραγματοποίησε σήμερα ομάδα σπουδαστών IV Τάξεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην πρώτη από μία σειρά οργανωμένων προσκυνηματικών επισκέψεων σε διάφορους τόπους Μαρτυρίου, χωριών και κωμοπόλεων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία υπέστησαν Ολοκαυτώματα από τη θηριωδία των δυνάμεων κατοχής, κυρίως των Γερμανών, στη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις

του Άξονος (1941-44).

Στη σημερινή επίσκεψη της ΣΣΕ στο Δίστομο συμμετείχαν 100 τεταρτοετείς, με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής Υποστράτηγο Δημήτρη Ρέσκο. Οι Ευέλπιδες, δια του Αρχιλοχίου Αρχηγού της Σχολής, κατέθεσαν στεφάνι στο Λόφο του Μαυσωλείου, τιμώντας τη μνήμη των 218 αμάχων Διστομιτών, οι οποίοι δολοφονήθησαν ανηλεώς και με φρικιαστικό τρόπο στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι Ευέλπιδες παρακολούθησαν επίσης ένα ειδικό σεμινάριο ιστορικής ενημερώσεώς τους, αναφορικώς με τη Σφαγή του Διστόμου. Ακόμα, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας Γιάννη Γεωργάκο, επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της Σφαγής.

Στις 17 Απριλίου, ένα ακόμα τμήμα 100 Ευελπίδων της IV Τάξεως πρόκειται να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, ενώ σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, πρόκειται να επισκεφθούν στις 20 Απριλίου το Δίστομο και στις 27 Απριλίου τα Καλάβρυτα.


Οι επισκέψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν από τους σπουδαστές όλων των παραγωγικών σχολών, αξιωματικών και υπαξιωματικών, όλων των Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξεκίνησαν από το μαρτυρικό Δίστομο ενόψει της αποφράδας επετείου της εισβολής των δυνάμεων της ναζιστικής Βέρμαχτ στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 στα οχυρά της «γραμμής Μεταξά», όπως και της προσεχούς επετείου της λήξεως του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη στις 8-9 Μαΐου 1945, που φέτος γιορτάζονται τα 70 χρόνια με σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη.


Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά τους σπουδαστές όλων των Στρατιωτικών Σχολών, τελεί υπό την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Αντιστρατήγου ε.α. Νίκου Τόσκα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα