Ε.Ε.: Επικυρώθηκε η σύνδεση ελεύθερου εμπορίου με την Μολδαβία

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας, η οποία περιλαμβάνει και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως εκείνη που υπογράφηκε με την Ουκρανία.
Η απόφαση πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο με 535 ψήφους υπέρ και 94 κατά.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου η Ε.Ε. είχε υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες επιθυμούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την

Ευρώπη.


Η Μολδαβία την επικύρωσε στις 2 Ιουλίου. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει επίσης να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.. Κάποια σημεία της συμφωνίας, μεταξύ αυτών και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η επικύρωση (της συμφωνίας) αποδεικνύει ότι η χώρα πέτυχε στη διαδικασία οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εδραιώνοντας τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Μολδαβίας και αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να ενταχθεί στην Ε.Ε. στο μέλλον», δήλωσε ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Πέτρας Αουστρεβίσιους.
Η συμφωνία καλύπτει «το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» και θα εφαρμόζεται και στην Υπερδνειστερία «η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος» της χώρας, διευκρίνισαν οι ευρωβουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα