"Εδώ και αλλού"

Το σχόλιο της ημέρες από τον Νίκο Σίμου

Ακούγοντας τα ρεπορτάζ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες στην Βρεταννία, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ αυτά, με βάση στοιχεία των αγγλικών ΜΜΕ, έκαναν λόγο για πλιάτσικο στα σπίτια που λόγω των πλημμυρών τα εγκατέλειπαν οι ιδιοκτήτες τους! Αυτομάτως δημιουργούνται και άλλοι συνειρμοί, καθώς έχουμε την τάση να ελεηνολογούμε εμείς οι Έλληνες τους εαυτούς μας για όλα τα κακά που μας συμβαίνουν και ειδικώς για τις παρανομίες είτε πολιτών είτε ακόμη και πολιτικών

προσώπων. Θυμήθηκα λοιπόν συζητήσεις με καλούς συναδέλφους, από τις οποίες προέκυπτε ότι δεν είναι θέμα εθνότητας η ροπή προς την απατεωνιά, αλλά, ο περιορισμός κάθε δυσάρεστου φαινομένου που αντιβαίνει στον Νόμο, είναι συνάρτηση του πως είναι δομημένο ένα κράτος.

Τι σημαίνει αυτό; Μα και βεβαίως όλες τις αθλιότητες που γίνονται στην ελληνική Επικράτεια μπορείς ανέτως να τις εντοπίσεις και στις πολιτιστικά προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις γερμανικές τράπεζες και τη συμμετοχή τους στο ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Πολλές φορές άλλωστε έχουμε αναφερθεί στην «ικανότητα» των Γερμανών να λαδώνουν για να παίρνουν δουλειές. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη εμπειρία από τις γερμανικές αυτές επιδόσεις.

Το βέβαιο είναι ότι και ο... Ελβετός ακόμη είναι ευεπίφορος στην παρανομία και δεν αποτελούμε εμείς τις δακτυλοδεικτούμενες περιπτώσεις ως λαός. Απλώς, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες... «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Εκεί ξέρουν ότι ο Νόμος θα εφαρμοσθεί, όποιος και αν είναι ο παραβάτης. Αντιθέτως εδώ έχουμε πολύ περισσότερους Νόμους, αλλά κανείς δεν εφαρμόζεται ή ελαστικοποιείται. Χώρια που η ατιμωρησία είναι ο «βατήρας» για να πηδήξει κανείς προς την παρανομία, ειδικώς στον δημόσιο τομέα.

Συμπέρασμα. Όλοι οι λαοί έχουν τα ίδια ελατώμματα. Απλώς διαφέρουν οι δομές των κρατών και η αποφασιστικότητα των κρατούντων στην τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της ισονομίας, της διαφάνειας και της έννομης τάξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα