Δύο "Ζολώτες" για τον Τσίπρα

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο αποτελεί πλέον θέμα διακομματικής παραδοχής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν πέσει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης όλα τα όπλα που διαθέτει ο καθένας.

Στα χνάρια του Μητσοτάκη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας στις επόμενες εθνικές εκλογές κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή

που είχε αντιμετωπίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε υποχρεωθεί να σχηματίσει οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα;
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο σενάριο αυτό η Κουμουνδούρου έχει εναλλακτική λύση, η οποία είναι συμφέρουσα και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προ 25ετίας είχε ευνοήσει τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι αυτή; Να δρομολογήσει για ένα ωφέλιμο διάστημα τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, που μπορεί να έχει απήχηση σε όλο το πολιτικό φάσμα, ώστε να μην υπάρξει πόλωση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Το διάστημα που θα κρατήσει μια οικουμενική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί ο Αλ. Τσίπρας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Κ. Μητσοτάκη, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα αμβλύνει και τις μεγάλες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ριζοσπαστικές διακηρύξεις του απέναντι στο μνημόνιο. Επάνω σε αυτή τη μεταβατική βάση, της οικουμενικής συνεννόησης για τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πρόσωπα που μπορεί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως άλλοι Ζολώτες είναι δύο. Από την Αριστερά, ο έχων την εμπειρία στην οικουμενική διακυβέρνηση Γιάννης Δραγασάκης και από τη Δεξιά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο εφοπλιστής και ο αρχηγός

Ο αρχηγός είναι πονηρός. Παίζει παντού. Ψαρεύει και σε θολά και σε καθαρά νερά. Μπορεί να τα κάνει πλακάκια με όλους τους συστημικούς παίκτες. Εντός και εκτός Βουλής. Είναι και με τους οικολόγους και με όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η δραστηριότητά του έχει μεγάλη πλάκα. Μεγαλύτερη, όμως, έχει η παρουσία του στην Πλάκα. Οχι της Αθήνας, αλλά του Λεωνιδίου. Εκεί εθεάθη προ μηνών να βάζει τα συμπράγκαλά του στο κότερο εφοπλιστή που ενδιαφέρεται για το κυβερνητικό μέλλον της χώρας. Συζήτησαν, έφαγαν, ήπιαν, αλλά δεν ξέρουμε τι συμφώνησαν, πού διαφώνησαν, πώς θα συνεχίσουν στο μέλλον. Πάντως, παίζει μπάλα, ακόμη και αν δεν κάνει πρωταθλητισμό, ξεκινώντας από τη Γ’ Εθνική κατηγορία, διαβλέποντας ότι μπορεί να ανέβει τα σαλόνια στο άμεσο μέλλον...

Ούτε καν πρόσκληση


Για να καταλάβετε τι καλές σχέσεις έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλo, ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν του έστειλε μία πρόσκληση για το Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος διοργανώθηκε στις Σπέτσες. Προφανώς του κρατάει μούτρα επειδή ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα για τα οικονομικά της Χαριλάου Τρικούπη, στο οποίο υπάρχουν στοιχεία για τις δαπάνες που έκανε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πάντως, εκείνος που δεν έχασε ούτε το φετινό συμπόσιο ήταν ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος ανδρώθηκε μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Διχάστηκαν

Οσο και αν η ηγεσία της Κουμουνδούρου προσπάθησε να διαχειριστεί με σοβαρότητα τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, εν τούτοις βρέθηκε σε δυσχερή θέση. Αυτό γιατί είχε να αντιμετωπίσει, από τη μια, την κυβέρνηση, που την εγκαλούσε επειδή δεν συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την επιτυχία της, και, από την άλλη, τους εκπροσώπους των ακραίων συνιστωσών, που κατήγγειλαν την ανευθυνότητα του αστυνομικού κράτους, επειδή «άνοιξε πυρ» στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, «νεόκοπη» ΣΥΡΙΖΑία, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κρατική βία είναι ίδια με αυτή των τρομοκρατών μόνο και μόνο για να συμψηφίσει τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τη «17Ν» με το «παρ’ ολίγον» αιματοκύλισμα στο Μοναστηράκι από τη συμπλοκή του Μαζιώτη με τους αστυνομικούς.

Φτιάχνει άμυνες



Η ενίσχυση του καναλιού Action 24 με δυνατές μεταγραφές από τον χώρο της δημοσιογραφίας εντάσσεται στη στρατηγική του Ευ. Βενιζέλου να ισχυροποιηθεί στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολιτικές εξελίξεις ως υπολογίσιμος παίκτης στα επερχόμενα πολιτικά σενάρια. Ο σύμβουλός του, Δ. Παναγιωτάκης, και ιδιοκτήτης του καναλιού βλέπει μπροστά, λες και ξέρει ότι οι παραδοσιακοί «βαρόνοι» των media δεν θα του τη χαρίσουν το επόμενο διάστημα, παρέχοντάς του επικοινωνιακή ασυλία.

Μεταλλάξεις

Πρέπει να σπάει μεγάλη πλάκα η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με κάτι «πράσινους» δημάρχους που τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στα γόνατά της και τη γλείφουν, απαρνούμενοι τον προκάτοχό της, Γ. Σγουρό, που στήριζαν μέχρι θανάτου στις τελευταίες εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι του Σγουρού από τη Νοτιοδυτική Αθήνα είχαν το σθένος να τους σιχτιρίσουν για το γεγονός ότι άλλαξαν στάση μέσα σε μία νύχτα!

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Είναι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της χώρας, προβάλλοντας ως λύση ακόμη και το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Μετά από αυτό, άρχισε από διάφορους κύκλους η αποδόμησή του σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα