Δύο νέα μουσεία γεννιούνται σε Χίο και Ιωάννινα

Μουσεία θεματικά με κατεύθυνση τη χαρακτηριστική τέχνη ή τον φυσικό πλούτο ενός τόπου, αναδεικνύουν περιοχές της χώρας και το ιδιαίτερο προφίλ τους. Επτά, λοιπόν, τέτοιου ύφους θεματικά μουσεία, λειτουργούν ήδη σε διάφορα σημεία της χώρας ως μέρος του δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στη λίστα αυτών πρόκειται να προστεθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δύο ακόμα θεματικά μουσεία: το Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μαστίχας Χίου.

Μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας θα παρουσιάζει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας, τη διαχρονική διάστασή της, τον εργαλειακό εξοπλισμό της και τις διάφορες τεχνικές, αναδεικνύοντας παράλληλα και το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια της περιοχής.

Αντίστοιχα, το Μουσείο Μαστίχας Χίου θα βρίσκεται στη νότια Χίο στα Μαστιχοχώρια και η μόνιμη έκθεσή του θα πραγματεύεται την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της τεχνολογίας και της παραγωγής του, καθώς και την εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας και τις ποικίλες χρήσεις της.

Τα επτά θεματικά Μουσεία που ήδη λειτουργούν τυγχάνουν μεγάλης επισκεψιμότητας, ενώ λειτουργούν ως εκπαιδευτικό κέντρο για νέους και μεγαλύτερους, αλλά και ως πολιτιστικό τεκμήριο της κάθε περιοχής. Να αναφέρουμε ότι τα μουσεία που ήδη λειτουργούν είναι: Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Μετάξης, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Μουσείο Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα