Δύο δυνατές αεροπορικές στιγμές στον Άραξο στην απόσυρση των Α-7

Δύο πολύ δυνατές στιγμές είχε η τελετή της αποσύρσεως των επιθετικών αεροσκαφών A-7E Corsair της 336 Μοίρας της ΠΑ στην οποία παραβρέθηκε το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου.

Η πρώτη όταν πάνω από τον χώρο της τελετής πραγματοποίησε ένα «πέρασμα» μία τετράδα αεροσκαφών με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών που επιχειρούν στην ΠΑ. Η τετράδα αυτή (Four ships formation) είχε τιμητικώς στην κεφαλή της ένα A-7E, που στα αριστερά του πλαισιωνόταν από ένα

εκσυγχρονισμένο F-4E Phantom PI2000, ενώ στα δεξιά του πετούσαν ένα F-16C Block.52+ ADV και ένα Mirage 2000-5. Όταν ο σχηματισμός έφτασε πάνω από τους επισήμους, τότε το Α-7 «έσπασε» απότομα με ταχεία άνοδο, αφήνοντας έτσι «κενή» τη θέση του στο σχηματισμό, στον κλασικό αεροπορικό χαιρετισμό για τον τελευταίο (απο)χαιρετισμό, τόσο στους 13 «κουρσάρους» οι οποίοι δεν προσγειώθηκαν ποτέ επιστρέφοντας στη βάση τους, αλλά ταυτόχρονα και στον τελευταίο χαιρετισμό στον τύπο καθώς αποσύρεται από την ενεργό δράση όχι μόνο στην ΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Η δεύτερη δυνατή στιγμή ήταν όταν ο πιλότος του αεροσκάφους επιδείξεων της ομάδος «Ζευς» F-16C Block.50+ της 115 ΠΜ μιλώντας σε ανοικτή ακρόαση με το έδαφος, αφιέρωσε την επίδειξη αυτή στους 13 «Κουρσάρους», που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 39 αυτών χρόνων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα. Δευτερόλεπτα αργότερα, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε διέλευση πάνω από το χώρο της τελετής, πετώντας με μεγάλη γωνία προσβολής, φαντάζοντας έτσι σαν να «σηκώνεται» και να «φρενάρει στον αέρα». Την ίδια ώρα, από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος, συνοδευόμενος από τον ήχο του κινητήρα του F-16!Τότε όλοι σηκώθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής και οι στρατιωτικοί χαιρετούσαν στρατιωτικά. Μόλις τέλειωσε ο Εθνικός Ύμνος όλοι, επίσημοι και μη, στρατιωτικοί και πολίτες , ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επεφημίες!
Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα