Διαμεσολαβήτρια και η κόρη του Βενιζέλου

Του Δημήτρη Κουνιά- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ταλαιπωρείται εσχάτως από την έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την επίθεση που δέχθηκε προ ημερών από υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου σε εκδήλωση για τον

ιδρυτή του Κινήματος στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα χαρούμενος για έναν σημαντικό, προσωπικό λόγο.

Πρόκειται για μια πρόσφατη επιτυχία της κόρης του, Ελβίνας, η οποία δείχνει να ακολουθεί -τουλάχιστον στα επαγγελματικά- την πορεία του πατέρα της. Συγκεκριμένα, κατάφερε να ενταχθεί ύστερα από εξετάσεις στο Σώμα των Διαμεσολαβητών, που αποτελεί ένα νεοπαγές όργανο στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο Διαμεσολαβητής αναλαμβάνει εξωδικαστικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, ενώ ο ρόλος του αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, μάλιστα, στα μέσα του έτους είχε υπογραμμίσει τη σημασία των πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών, που αριθμούν αυτή τη στιγμή τους 800 σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου, όπως είχε αναφέρει, να απαλλάξουμε τη Δικαιοσύνη από τα βαρίδια δευτερευούσης σημασίας προβλημάτων. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία. Και αυτό θα συμβεί μόνον αν ενισχύσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών και επιλέγουμε την προσφυγή στα δικαστικά όργανα ως την ύστατη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και τρία έτη, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν αυτό το σύγχρονο και αποτελεσματικό «εργαλείο», που μπορεί να τους οδηγήσει σε ταχεία, οικονομική και εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους. Ηδη σήμερα λειτουργούν τέσσερις φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών, σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα, οι οποίοι προήλθαν από τη συνεργασία των οικείων δικηγορικών συλλόγων και επιμελητηρίων.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

«Μόλις πληροφορήθηκε την επιτυχία της μονάκριβης κόρης του ο κ. Βενιζέλος, έδειξε να συγκινείται, ενώ εξέφρασε σε δικούς του ανθρώπους την υπερηφάνειά του για την Ελβίνα», αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η 24χρονη Ελισάβετ-Κατερίνα, όπως είναι το κανονικό της όνομα, έδειξε από μικρή ότι ήθελε να ακολουθήσει τη νομική επιστήμη. Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε κάνοντας την πρακτική της στο γραφείο του προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, Βασίλη Σκουρή, ο οποίος, σημειωτέον, είναι φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τα παλιά. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές της στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ το 2012 αποφάσισε να πάρει μια γεύση από την πολιτική, συμμετέχοντας στο προεκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από τις τελευταίες εκλογές εντάχθηκε στο επικοινωνιακό επιτελείο του πατέρα της και παρενέβαινε όπου χρειαζόταν, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρισκόταν αρκετά συχνά στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Αμέσως μετά τις εκλογές, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», ανέλαβε χρέη άτυπης συμβούλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας το ενδιαφέρον της για την πολιτική, αλλά και επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη ρήση ότι το... μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά.

Η συμβολή της με το ιστορικό mail του 2011

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Star, είχε αναφερθεί στις πολύτιμες συμβουλές της κόρης του για σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Οπως όταν, μετά την περιβόητη Σύνοδο των Καννών του 2011, είχε διαφωνήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρότασή του για δημοψήφισμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επισημάνει πως είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, ώστε να ανακληθεί η απόφαση για το δημοψήφισμα, πρόταση που απέρριψε ο δεύτερος. «Εκείνη την ημέρα, πήρα ένα e-mail από την κόρη μου στις 4 το πρωί, που μου έλεγε “Ο,τι είναι να κάνεις κάν’ το τώρα”. Αν δεν είχα κάνει τη δήλωση στις 5 το πρωί, στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχαν τράπεζες», είχε αποκαλύψει και είχε προσθέσει πως δεν τον επηρέασε «κανένας Μπαρόζο, αλλά το μήνυμα της κόρης μου».

Βέβαια, οι εμπειρίες της Ελβίνας από την πολιτική πορεία του πατέρα της δεν ήταν πάντοτε ευχάριστες. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της στο ΑΠΘ, τον Δεκέμβριο του 2011, σημειώθηκαν επεισόδια από φοιτητές, που αποδοκίμασαν τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν στην πρώτη σειρά, αλλά οι φοιτητές δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία του. Μόλις συνέβη αυτό, επικράτησε αναταραχή, αφού μερίδα φοιτητών κινήθηκε απειλητικά εναντίον του φωνάζοντας συνθήματα. Ωστόσο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προστάτευσαν άτομα της προσωπικής του φρουράς, αλλά και η κόρη του, η οποία, εμφανώς αναστατωμένη, τόνισε πως ο πατέρας της παρευρίσκεται στην αίθουσα ως γονέας και όχι ως πολιτικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα