Διαμαντοπούλου και Γεννηματά στη κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ

Tου Γιώργου Κατσήγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια ιδιότυπη αναβίωση της εσωκομματικής αντιπαλότητας που σημάδεψε τις εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 παρατηρείται αυτή την περίοδο στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ με την ανάπτυξη διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στις δυνάμεις που εμπνέονται από την πολιτική

παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου, αντίστοιχα. Αν και όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου φλερτάρουν με το σύνολο των εσωκομματικών κινήσεων, τάσεων και ομάδων, δεδομένου ότι αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ενίσχυση της παρουσίας τους στον χώρο της παράταξης, εντούτοις το παιχνίδι της επόμενης ημέρας θα κριθεί με γνώμονα το πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο που ο καθένας θα προβάλει την ώρα της κρίσης, καθώς επίσης από τους συστημικούς μηχανισμούς της αγοράς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Εφόσον οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς «πολλαπλασιάσουν» το άθροισμα των δυνάμεων που θα οδηγήσει στη συγκρότηση της περίφημης Δημοκρατικής Παράταξης, η πρόκληση για την εμπλοκή περισσότερων «δελφίνων» στην κούρσα της διαδοχής του Ευ. Βενιζέλου θα είναι μεγαλύτερη, καθώς θα δώσει την ευκαιρία συμμετοχής σε πρώην υπουργούς, που σήμερα βρίσκονται «εκτός οργανωμένου» ΠΑΣΟΚ ή έχουν αποστασιοποιηθεί με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας. Μεταξύ αυτών, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.


Σε επίπεδο γυναικών, ως αντίπαλο εν δυνάμει ζευγάρι, στην περίπτωση που μετά τον Ευ. Βενιζέλο προκριθεί ένα μεταβατικό σχήμα διοίκησης, καταγράφεται αυτό της Αννας Διαμαντοπούλου από τον χώρο της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας και της Φώφης Γεννηματά από τις παραδοσιακές δυνάμεις. Η Αννα Διαμαντοπούλου, παρά το γεγονός ότι αρκετοί έσπευσαν να την κατατάξουν στην κατηγορία των «απόστρατων» της πολιτικής ή αυτών που τους «κατάπιε» το Μνημόνιο, εντούτοις δεν έχει εγκαταλείψει τις ηγετικές φιλοδοξίες της και αναζητά τρόπο για να έχει ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, συνυπολογίζοντας ότι η θέση της θα ενισχυθεί, εάν συμπράξουν στις διεργασίες για την ίδρυση της μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που καθοδηγούνται από τον Σπύρο Λυκούδη. Ως παρέμβαση με νόημα και με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες που συντελούνται με φόντο τη διαδοχή του Ευ. Βενιζέλου θεωρήθηκε η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του επίσης προερχόμενου από τον ίδιο εκσυγχρονιστικό χώρο υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο τελευταίος, άλλωστε, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες με ηγετικό περιεχόμενο.


Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Φώφης Γεννηματά, η δύναμή της περιορίζεται σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ και δεν έχει σπουδαία σημεία αναφοράς στις όμορες κινήσεις ή πρωτοβουλίες του χώρου. Αλλωστε, οι «προερχόμενοι» από τη ΔΗΜΑΡ που σήμερα φλερτάρουν με το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η περίπτωσή της αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα οικογενειοκρατίας, κάτι όμως που στον κομματικό σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως πλεονέκτημα και πυροδοτεί ανακλαστικά για επιστροφή στις σοσιαλιστικές ρίζες.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη αποφασίσει ότι την ώρα που θα κριθεί το μέλλον της παράταξης θα «βγει μπροστά», θεωρώντας καθήκον της να υπερασπιστεί την τιμή και την ιστορία της παράταξης από ένα άλλο μετερίζι. Μέχρι σήμερα κρατά ίσες αποστάσεις και από τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και από τον σημερινό αρχηγό του κόμματος, Ευ. Βενιζέλο. Είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με πολλά ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως τον Κώστα Λαλιώτη, τον Δημήτρη Ρέππα και τη Βάσω Παπανδρέου, ενώ έχει πάντα στο πλευρό της τους «Γεννηματικούς» της παράταξης, οι οποίοι εργάζονται αθόρυβα αυτή την περίοδο για λογαριασμό της, Θανάση Τσούρα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Κώστα Γείτονα και Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

Οι «πενηντάρηδες» και η νεότερη γενιά

Ασφαλώς, στην περίπτωση που τα ηγετικά όρια των δύο κυριών του ΠΑΣΟΚ εξαντληθούν στη μεταβατική περίοδο ανασυγκρότησης του χώρου, καθώς ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί την «ενδιάμεση λύση» πριν από την οριστική μάχη για την προεδρία της Δημοκρατικής Παράταξης, οι «παίκτες» που θα εμπλακούν στον τελευταίο γύρο με την υποβολή υποψηφιότητας θα είναι περισσότεροι. Εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήδη προετοιμάζεται, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Σκανδαλίδης και Φίλιππος Σαχινίδης από τη γενιά των «πενηντάρηδων», ενώ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο ευνοούνται και οι νεότερες γενιές πολιτικών, που εδώ και καιρό επιχειρούν να πάρουν την ευθύνη της παράταξης στα χέρια τους, ασχέτως εάν μεταξύ τους υπάρχουν διενέξεις και τριβές με φαινόμενα υπονόμευσης του ενός από τον άλλον. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η οποία -όπως θα διαβάσετε στο «Secret»- έστειλε σκληρή επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, θέτοντας θέμα αλλαγής ηγεσίας και γενιάς στο ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα