Δεν τα βρήκαν Βρούτσης-τρόικα!

Ανοιχτά έμειναν τα θέματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, της κατάργησης των τριετιών και της ανταπεργίας των εργοδοτών καθώς δεν υπήρξε τελικά συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν, σύμφωνα με το Mega, πως δεν υπήρξε συμφωνία και οι δύο πλευρές είναι κοντά μόνο στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Ωστόσο το θέμα του παγώματος των τριετιών και των ομαδικών

απολύσεων φαίνεται πως παραπέμπονται στην συνολική διαπραγμάτευση μιας και δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα.

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παρέμεινε το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για την Κυριακή το απόγευμα.

Παρά ταύτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση». Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο "ναι" (σύγκλιση και συμφωνία)».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.

Σημειώνεται, ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα