Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς για το ΦΠΑ στην εστίαση

Στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση με μονομερή απόφαση προσανατολίζεται η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει εντός των επομένων ημερών συμφωνία επί του θέματος με την Tρόικα.

Η κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης άμεσα είναι αναγκαία δεδομένου ότι το υφιστάμενο -προσωρινό- καθεστώς λήγει στο τέλος του έτους και εάν δεν νομοθετηθεί παράταση, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επανέλθει αυτόματα στο 23% από την

1η Ιανουαρίου.

Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η Tρόικα δεν είχε απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ, στην αξιολόγηση του μέτρου που της έχει στείλει εδώ και αρκετές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο, αξιολογώντας την εφαρμογή του μέτρου, κάνει τρεις υπολογισμούς με διαφορετικές υποθέσεις ο καθένας (η ακριβής αποτύπωση της απόδοσης του μέτρου είναι τεχνικώς ανέφικτη), από τους οποίους προκύπτει ότι η μείωση του συντελεστή είχε από μικρή αρνητική επίπτωση στα έσοδα έως μικρή θετική.

Επί της ουσίας, δεν προκύπτει αύξηση των εσόδων, αλλά από την άλλη δεν επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση της τρόικας για μείωση των εσόδων κατά 143 εκατ. ευρώ στο 5μηνο εφαρμογής του μέτρου. Η Tρόικα επισήμως δεν έχει δώσει τη δική της εκτίμηση, αν και οι επικεφαλής της είχαν πει ότι σύντομα θα τις έστελναν. Ανεπισήμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέρρευσε ότι υπολογίζει την απώλεια εσόδων από την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και το 2014 στα 200 έως 300 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της μέχρις στιγμής στάσης της Tρόικα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εντάξει στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται ο χαμηλός συντελεστής. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν έως τότε έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Tρόικα, το μέτρο θα είναι μόνιμο. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει ισχύ μόνο για το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα