Χριστίνα Χαλιλοπούλου: "Παλεύω για μια Ευρώπη ανθρωποκεντρική"

Το όραμά της για μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη μοιράζεται με τους αναγνώστες του parapolitika.gr η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνα Χαλιλοπούλου. Σε συνέντευξή της μίλησε για την υποψηφιότητά της και για την πίστη της στις ανθρώπινες αξίες και στη ανάγκη ισότητας όλων των Ελλήνων ενώ περιέγραψε και τα όσα αντιμετωπίζει, αλλά και ελπίζει ως ρομά για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας.

Περιγράψτε με λίγα λόγια την δική σας υποψηφιότητα

"Η πολιτική

μου δράση περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ο ρόλος μου αφορούσε πάντα το σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικής σχετικής με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η κοινωνική πολιτική που θα σχεδιάσουμε, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, να είναι πολιτική υλοποιήσιμη, χωρίς γραφειοκρατικά τερτίπια που απλώς διαιωνίζουν τα προβλήματα. Η εμπειρία των ατόμων που έχουν δουλέψει πάνω σε τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής είναι πολύτιμη και αξιοποιήσιμη ώστε να βρεθούν πρόσφορες λύσεις. Από την πλευρά μου, είμαι έτοιμη να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, με πίστη πως μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη ανθρωποκεντρική, να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε μια Ευρώπη αλληλέγγυα, πάνω σε γερά θεμέλια".

Πείτε μας την μικρή σας προσωπική ιστορία, και πως «μπλέξατε» με την πολιτική

"Μεγάλωσα και σπούδασα στο Λονδίνο. Ως παιδί του εξωτερικού, είχα έντονη την έλλειψη της πατρίδας. Οι γονείς φρόντιζαν να υπάρχει πάντα επαφή με την Ελλάδα μέσα στο ελληνικό σχολείο και τις Κυριακές στην Εκκλησία, αυτό όμως δεν αναπλήρωνε το κενό.

Το 2004, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου αποφάσισα να επιστρέψω στη χώρα μου και να προσπαθήσω να είμαι χρήσιμη στην Ελλάδα μας και τους πολίτες της.

Ανέλαβα θεματική υπεύθυνη προγραμμάτων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια διετέλεσα Σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το 2006 έθεσα υποψηφιότητα ως Νομαρχιακή σύμβουλος στο νομό Ηλείας, όπου και εξελέγην. Από το 2007 ως σήμερα είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ και συμμετείχα στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια βουλευτής Β’ Αθήνας.

Η πορεία μου στα κοινά συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα, κάνοντας πολιτική που στοχεύει στον άνθρωπο και την κοινωνία".

Γιατί είστε υποψήφια με την ΝΔ;

Πιστή στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ο πολιτικός μου χώρος είναι η ΝΔ. Είμαι ενεργό μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το 1997. Με ιδεολογικό προσανατολισμό τον κοινωνικό φιλελευθερισμό πιστεύω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να εγγυηθεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αντίθετα, οι απόψεις της αντιπολίτευσης, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στο καταγγελτικό λόγο, χωρίς θέσεις και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις και με επικίνδυνη για το τόπο μας, παλαιοκομματικού τύπου, πολιτική. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρος για παρωχημένες ιδεολογίες, που επιβάλλουν τον κρατισμό και τη στασιμότητα. Η οικονομική ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στο νότο, που μαστίζεται από την ανεργία, μπορεί να έρθει μόνο με την ανάπτυξη της αγοράς ,μέσω της ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Άλλωστε η δημιουργία των πολυπόθητων θέσεων εργασίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης αγοράς. Η χώρα μας στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή με συμμετοχή στις εξελίξεις προς όφελος όλων των πολιτών.

Η δική σας υποψηφιότητα τί θέλει να αναδείξει;

Εκτός από το συμβολισμό που εμπεριέχει η δική μου υποψηφιότητα και εκφράζει με το καλύτερο τρόπο την ισότητα όλων των Ελλήνων πολιτών, δείχνει και την εμπιστοσύνη από τη πλευρά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο μου, καθώς επιλέγει να δείξει με το καλύτερο τρόπο, ότι οι στερεοτυπικές συμπεριφορές δεν τον εκφράζουν και δεν αποτελούν επιλογή του. Επενδύει στους νέους ανθρώπους, που με συνέπεια έχουν δείξει έργο όλα αυτά τα χρόνια και στοχεύει στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είσαι Ρομά, και να διεκδικείς μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο;

"Θεωρώ ότι είναι τύχη να μπορείς να επιλέξεις στοιχεία από δυο διαφορετικές κουλτούρες, να τα «παντρέψεις» και να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να διαμορφώσεις ένα χαρακτήρα με ενισχυμένα χαρακτηριστικά. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου έμαθε ότι το κοινωνικό έργο και η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι καθήκον, είναι υποχρέωση. Στη πολιτική βρίσκομαι για να προσφέρω και αρκετές φορές το έκανα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το θέμα στη πολιτική είναι να μπορείς να δώσεις, να είσαι δημιουργικός και να δουλεύεις πάντα με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη".

Κάντε ένα επίλογο και δώστε μας λόγους γιατί οι πολίτες πρέπει να σας επιλέξουν ως εκπρόσωπό τους στην ευρωβουλή;

"Θέλω να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκτήσει ώστε να ενισχύσουμε τις δομές της Ευρώπης προς όφελος του πολίτη, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία που έχω αποκομίσει στον χώρο της εκπαίδευσης, του σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων, που σχετίζονται με ειδικές και όχι μόνο ομάδες πληθυσμού, ως ευρωβουλευτής,. Αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση του Πρωθυπουργού και να συμμετέχω σε αυτές τις ευρωεκλογές, μια τιμητική πρόταση η οποία όμως ήταν αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεργασίας στον σχεδιασμό της Κοινωνικής Πολιτικής. Έτσι αποφάσισα να ζητήσω τη ψήφο των συμπολιτών μου σε αυτές τις εκλογές. Ξέρω ότι έχω πολλά ακόμη να δώσω, να διεκδικήσω και να καταφέρω, προς όφελος των συμπολιτών μου και της πατρίδας μας. Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι δημιουργική, ανθρωποκεντρική και πρωτοπόρα".

Keywords
Τυχαία Θέματα