Χρήσιμα τα βασανιστήρια δήλωσε η Λεπέν

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε σχόλιο της Μαρίν Λεπέν μετά την έκθεση για τις βάρβαρες μεθόδους της CIA: Η γαλλίδα πολιτικός είπε ότι τα βασανιστήρια μπορεί να είναι «χρήσιμα» σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μιλώντας την Τετάρτη στο τηλεοπτικό BFM, η Λεπέν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής Γερουσίας για τις πρακτικές που ακολουθούσε η CIA απέναντι στους κρατουμένους ως μέλη τρομοκρατικών δικτύων τα χρόνια μετά τους Δίδυμους Πύργους.

«Δεν

καταδικάζω. Είναι εύκολο όταν κάθεσαι σε ένα τηλεοπτικό πλατό να λες "ω, είναι κακό"» είπε. «Έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ιστορίας και πιστεύω ότι τα μέλη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών που καλούνται να αποσπάσουν πληροφορίες για να σώσουν ζωές πολιτών είναι υπεύθυνοι» είπε.

Συνέχισε εξηγώντας ότι «όταν έχεις μία βόμβα, τικ τακ τικ τακ, που θα εκραγεί σε μία ή δύο ώρες και μπορεί να σκοτώσει 200 ή 300, είναι χρήσιμο να κάνεις έναν ύποπτο να μιλήσει».

Στη συνέχεια, η Λεπέν κατηγόρησε τους επικριτές της για «κακόβουλη ερμηνεία» των λεγομένων της. «Όταν έχεις να κάνεις με τρομοκράτες, δεν μπορείς να το παίζεις άγγελος. Αλλά το "με κάθε δυνατό μέσο" σημαίνει εντός του νόμου, αλλά προφανώς όχι βασανισμό» είπε.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Monde, με τις δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν κινήθηκε πλήρως πάνω στη γραμμή του πατέρα της, και πρώην αρχηγού του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο Λεπέν είχε επίσης κατηγορηθεί για χρήση βασανιστηρίων όταν υπηρετούσε στην Αλγερία.

Όταν είχε ρωτηθεί παλιότερα, είχε πει ότι η έννοια του βασανιστηρίου είναι «πολύ θολή» και είχε πει ότι «είναι εύκολο να κάνεις επικρίσεις όταν κάθεσαι σε μία καρέκλα, αλλά δεν νικάς τους τρομοκράτες με την ευγένεια».

Σε άλλη, παλιότερη αναφορά του, είχε επίσης πει ότι «εάν πρέπει να βασανίσεις έναν άνθρωπο για να σώσεις εκατό, να χρησιμοποιήσεις βία για να ανακαλύψεις μία βόμβα, είναι αναπόφευκτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα